Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Товсторіг – це тварина, яка належить до роду баранів, але має більш вражаючу зовнішність за рахунок величезних закруглених рогів.

    Забарвлення товсторогів варіюється від світло-коричневого до темно-коричневого і сірого відтінків. Незалежно від кольору, у всіх представників цього виду білий круп і світлі внутрішні поверхні всіх чотирьох ніг. Величезні роги самців можуть досягати у вазі до 14 кг, що іноді перевищує вагу всього скелета. У самок теж є роги, але вони набагато менші і мають серповидну форму. Копита товсторогів роздвоєні, що дозволяє їм краще балансувати, а нижня поверхня копит шорстка для кращого зчеплення із поверхнею. Крім того, ці тварини чудово бачать. Все це разом, дозволяє їм легко переміщатися по нерівному кам’янистому рельєфу і підніматися у віддалені скелясті райони.

    Ареал проживання товсторогів величезний, і простягається від Скелястих гір (Канада) до пустель на південному заході США, поширені вони і у Каліфорнії. Товсторогі барани живуть в передгір’ях і альпійських луках. Влітку групи тварин живуть на висоті 1800-2500 м. У зимовий час вони переходять на більш низькі пасовища (800-1500 м).

    Раціон товсторогів також сильно залежить від пори року. У літню пору вони, в основному, харчуються травою, а в зимову – переважно деревно-чагарниковими рослинами, такими як верба або шавлія.

    Товстороги не створюють великих стад, самки живуть окремо від самців, групами по 5-15 особин, куди входять ягнята, а також однорічні та дворічні тварини. Групи самців за чисельністю набагато менші – від 2 до 5 особин. У зимовий час гірські барани утворюють більш численні групи – до ста тварин. Самці зустрічаються із самками зазвичай тільки для спарювання.

    Восени, коли настає період спарювання, самці влаштовують турніри. Вони зіштовхуються рогами на швидкості близько 30 км/год, і тільки товсті кістки черепа захищають тварин від серйозних травм. Боротьба може тривати протягом декількох годин, поки один з самців не поступиться і не піде.

    Ягнята народжуються навесні, для цього самки вибирають відокремлені виступи високо в горах, куди не можуть дістатися хижаки: вовки, койоти і пуми. Майже відразу після народження дитинчата вже можуть ходити, а через тиждень ягня із матір’ю приєднуються до своєї групи.

    На початку XIX століття у Північній Америці налічувалося до 2 млн. товсторогих баранів. Сьогодні їх близько 70 тис. Основними причинами цього є нестача корму, внаслідок випасу худоби та полювання. Особливо гостро ця проблема стояла у Каліфорнії, де в 90-х роках чисельність товсторогів впала до 280 особин. Зараз цей вид включений до федерального списку зникаючих видів, а чисельність цієї популяції зросла до шестисот особин.