Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Коли у 1850 році в Британський музей привезли шкуру золотистого такіна, вчені ахнули: “Так це ж легендарне золоте руно!” Шкура яскраво золотистого відтінку переливалася на сонці, вчені ще не здогадувалися, яку цікаву зоологічну загадку загадає їм нововідкрита тварина.

    Схожий за зовнішніми ознаками на бика, проте, такін биком не є. Повністю вівцею або бараном його назвати теж не можна. Родичі такіна знайшлися навіть серед, антилоп, сарн та козлів. Але все ж, ближче всього до тварини виявився північний вівцебик, що має схоже розташування рогів на крутому лобі.

    Такін – велика тварина, розмірами нагадує корову. Довжина тулуба доходить до 2,2 метра (мінімальна близько 1,7 м), а висота від 1 до 1,3 метра. Важить такін до 350 кг. Має широку голову, з рогами, за формою нагадують роги гну. Вони розходяться біля основи, а потім згинаються вгору і трохи назад, як чубчик у модниці. Самці носять роги завдовжки до півметра, у самок роги трохи коротші. Ніс плоский, широкий із лисою ділянкою, як у корови. Копита широкі. Передні ноги коротші, а задні довші, що дуже зручно для пересування у горах.

    Шерсть внизу тулуба і по шиї довга. Вона майже повністю закриває короткий хвіст. Забарвлення дуже красиве: від шоколадного (такін Мішмі) до золотистого світло-жовтого (золотистий такин). Третій підвид – сичуаньский такин є сумішшю перших двох і забарвлення у нього відповідне – світлий спереду і насичений коричневий ззаду.

    Мешкає такін у гірських бамбукових лісах. Його можна зустріти в Індії, Тибеті, Китаї, Бірмі, Непалі на висоті 2000-5000 метрів. Взимку в пошуках їжі тварина спускається у долини. Живе невеликими групами влітку і стадами до сотні тварин взимку.

    Такін – жуйна тварина. Його їжа – понад 130 видів високогірних рослин. Взимку в їжу йде хвоя, листя бамбука, гілки дерев. Вдень такін ховається у лісі і виходить тільки пізно ввечері. Тварини пасуться всю ніч і повертаються до лісу при сході сонця.

    Ворогами такіна є хижаки, що живуть у гірській місцевості. Наприклад, за ним полює барс. Тварина на напад може зреагувати двояко: розвернутися і підняти агресора на рогах або розвернутися і втекти в гущавину. Іноді при небезпеці такіни завмирають і стають практично непомітними, але, на жаль, не для хижаків.

    Самка виношує плід 7-8 місяців. Дитинчата з’являються в березні-квітні. Статева зрілість у такінів настає до трьох років.

    Такіни занесені до Червоної книги, як рідкісні зникаючі тварини. У живій природі зустріти їх практично нереально.