Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Сарна азійська  (Capreólus pygárgus) її також називають азійською козулею. Це невеликий олень із витонченою статурою і відносно невеликим тулубом. Легка, красива тварина із довгими ногами, маленьким хвостом і великими вушками (до 12-14 см) вважається родичем європейської дикої кози.

    Забарвлення сарни азійської у літню пору червоно-коричневе. З настанням осені воно змінюється до світло-сірого або темно-коричневого, а потім і зовсім стає чорним. Хвіст у тварини невеликий (до 2-3 см), а з настанням холодного періоду може стати непомітним. Самці значно відрізняються від самок – у них більше тіло. Роги тримаються у період із жовтня до січня. Нова ж пара досить швидко відростає, покрита шкірою. Вона необхідна для того, щоб постачати кров рогам. Середня довжина тіла складає 108-125 см, а маса тварини досягає 25-30 кг.

    Вже з назви зрозуміло, що мешкає тварина в Сибірі і Далекому Сході. Можна зустріти таку козулю і в інших регіонах – в Монголії та Китаї, мешкає вона також в Середній Азії і в Заволжі. Природа цих місць цілком придатна для проживання, адже сарна азійська пристосована до життя у суворих умовах, чого не можна сказати про її європейську “сестру”. Якщо говорити конкретно про середовище проживання, то козулі віддають перевагу невеликим острівцям лісів і лісостепу, люблять місця із високою травою.

    Сарна азійська вживає різні види рослин. Всього у їхньому раціоні може бути до тисячі, причому в 70-75% – це трав’янисті однодольні і дводольні рослини, ще 25-30% – деревні культури. Здатні вживати голки хвойних порід дерев, але часто такий раціон присутній у зимовий період. Якщо є вибір, тварини віддадуть перевагу м’яким і поживним продуктам. В силу невеликого розміру шлунка козулі, їхній організм вимагає частого прийому їжі. Годуватися можуть до 5-11 разів на день – в залежності від раціону харчування і місця проживання.

    Азійські козулі намагаються селитися недалеко від водойм або вибирають луки із соковитими рослинами. Можуть харчуватися також грибами, чагарниками, листям рослин, сільськогосподарськими культурами.

    Активність не залежить від часу доби, проте у полуденну спеку тварини відпочивають. Тільки із заходом сонця можуть вийти на відкриту місцевість. Тварини збираються у групки, але можуть триматися і відокремлено. Восени самці навколо себе збирають своєрідні гареми.

    Головні природні вороги – це вовки. Також полювати на козуль можуть харза і рись. Однак, не тільки хижаки можуть завдати проблем сарні азійській. З природного місця проживання їх цілком можуть витіснити олені.

    Шлюбний період триває з липня по вересень. У боротьбі за самку самці цілком здатні влаштовувати бійки. Азійські козулі можуть збиратися у невеликі гареми або утворювати пари. Тривалість вагітності – 9 місяців, часто народжується від одного до трьох дитинчат.

    Сарні азійській не грозить вимирання, вона не занесена до Червоної книги. Тільки на території Росії у деяких областях, сарна азійська охороняється законом, вид занесений у регіональні Червоні книги.