Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Хоботні відносяться до плацентарних ссавців, а їхню назву визначено головною відмітною ознакою цих тварин, тобто наявністю у них хобота. В даний час хоботні представлені тільки сімейством слонів. Вимерлими представниками хоботних є мамонти і мастодонти.

    Хобот являє собою верхню губу і ніс, що зрослися між собою. Він складається з сухожиль і м’язів, завдяки чому володіє значною силою. Через коротку шию, рухи голови у слона сильно обмежені і тому хобот є дуже важливим органом. З його допомогою слони піднімають предмети із землі, зривають листя з дерев.

    Ще однією відмінною особливістю хоботних є наявність у них бивнів, які ростуть протягом всього життя тварини. Бивні являють собою видозмінені різці. Ікла у слонів відсутні. Корінні зуби мають складну поверхню, необхідну для розтирання рослинної їжі. Вони функціонують близько 15 років після чого замінюються на нові.

    Ноги у слонів колоноподібні і закінчуються п’ятьма пальцями, частково зрощеними між собою. На пальцях є невеликі копита.

    Череп слонів має значні розміри. Однак його мозкова частина в порівнянні з тілом має скромні розміри. Мозок у слона важить 5 кг, що приблизно складає 1/500 від маси його тіла.

    Всі представники хоботних є рослиноїдними тваринами. Велику роль у процесі травлення у них відіграє кишкова мікрофлора.

    Слони приручаються, але зазвичай не розмножуються в неволі.

     

    Азіатський (Індійський) слон

    Африканський слон