Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Олень благородний – це ссавець великого розміру який відноситься до ряду парнокопитних. Відрізняється досить великою та стрункою статурою. Сеrvus еlарhus – часто вживана латинська назва.

    Загальні дані

    Даний вид об’єднує різні підвиди. Відмінність представників у розмірах, забарвленні, вазі і інших особливостях. Виділяють вид по ряду ознак. Всього вид налічує 15 підвидів. Особливість благородного оленя у розлогих об’ємних рогах з декількома відростками. Це багатьом знайома “крона”. Забарвлення жовтувато-сіро-буре, а довжина тіла може досягати 1,6-2,6 метра, вага – 70-320 кг в залежності від підвиду. Більші – марали і вапіті, а дрібні – бухарські олені. Вага останніх досягає 100 кг.

    Дорослий самець має гіллясті роги із декількома акуратними і невеликими відростками, а самки завжди безрогі. Забарвлення новонароджених оленів плямисте, з часом плями зникають. У всіх представників родини оленевих очі мають характерний червонуватий або помаранчевий відлив.

    Місце проживання

    Благородного оленя можна зустріти у різних куточках світу. Зустрічається на території Білорусії і України, живе також в Прибалтиці. Зустріти тварину можна в Європі, особливо у західних регіонах. Ареал досить великий – поширюється на Монголію і Марокко. Зустрічаються в Америці, оленів завезли також у Чилі, Нову Зеландію. Представлений вид в Аргентині та Австралії. Всі зазначені регіони мають оптимальні умови для нормального життя благородного оленя.

    Особливості харчування

    В основу раціону харчування входить рослинна їжа. Це повноцінний вітамінно-мінеральний комплекс, достатній для нормального життя тварини. Взимку у раціоні опале листя, кора і хвоя. В холодну пору можуть харчуватися насінням, вживають каштани, жолуді, не відмовляються від горіхів. Олені люблять сіль. Вони без зусиль знаходять цей компонент в землі і солонцях.

    Раціон харчування часто безпосередньо залежить від місця проживання. Благородний олень легко пристосовується до життя у різному середовищі.

    Поведінка

    У стаді часто по 8-10 особин. Вибирають для життя невеликі ділянки – до 250-350 га. Гірські тварини змушені здійснювати сезонні міграції. Їм доводиться долати великі відстані – від 40 до160 км. Перехід відбувається повільно, часто розтягуючись на пару місяців. З приходом теплих днів олені повертаються на старе місце.

    Середньоазіатські олені відправляються на ночівлю за межі пустелі. Тварини воліють у літню спеку заходити у воду, якщо є така можливість. Люблять влаштовувати лежбища на траві. Для цього часто вибирають узлісся. Після випадання снігу розгрібають покрив, щоб отримати теплу лунку для відпочинку.

    Головною в змішаному стаді є стара самка. Біля неї часто можна побачити оленят різного віку. З приходом весни стадо (часто в ньому 3-6 голів) розпадається.

    Вороги

    Крім людини, яка винищує оленів, природним ворогом стає вовк. Однак одному хижакові складно перемогти великого оленя. Тому вовки часто полюють зграями. Якщо такої можливості немає, полювання ведуть за ослабленими і маленькими тваринами.

    Розмноження

    Самки стають зрілими вже у трирічному віці. Самці ж готові розмножуватися тільки при досягненні 6 років. Вагітність триває 8 міс., З’являються оленята часто в теплу пору. Самі годуватися оленята починають тільки після місяця. На перших порах молоді тварини мають світлі плями на шерсті.

    Захист

    Браконьєрське полювання на благородних оленів привело до значного скорочення чисельності цих тварин. У деяких районах Росії вони охороняються державою. Відновлювати чисельність беруться спеціальні господарства, де вирощують маралів заради їхніх рогів. Найбільші ферми зосереджені в Азії і Саянах.