Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Мархур, або гвинторогий козел – парнокопитна тварина, що відноситься до родини порожнисторогих. Таку своєрідну назву гірський козел отримав через химерну форму рогів у вигляді плоского гвинта, що нагадує спіралі. Виділяють 6 видів цих тварин, які відрізняються один від одного забарвленням, розмірами і формою рогів.

    Розміри мархура великі у порівнянні із іншими видами гірських козлів. У самця довжина тіла коливається в межах 150-170 см, у самок – до 145 см. Вага становить 90-110 кг. Козли мають міцну статуру, потужні ноги невеликої довжини із великими, чутливими копитами, горбоносу і велику голову. У самців шия виглядає більш масивною за рахунок потужного підвісу, що представляє собою густу гриву.

    Довжина рогів залежить від віку і статі. У самців вони великі і більш плоскі. У самок спіралі більш виразні.

    Зовнішній вигляд тварин змінюється в залежності від пори року. Влітку у козлів забарвлення шиї, ніг, спини і боків має яскравий рудо-пісочний відтінок. Голова темніша, а черево сіре. У самців борода чорна, а грива в області шиї і грудей має білий відтінок. У зимову пору року забарвлення у тварин стає більш стриманих відтінків. Воно може бути сірим, рудо-сірим або майже білим. Взимку у мархурів густий волосяний покрив, із хорошим, багатим підшерстям, що захищає козлів від морозів і холодного вітру.

    Великі скупчення мархурів спостерігаються в Афганістані, в західній частині Гімалаїв, на півночі Пенджабу, на півдні Середньої Азії, на західних схилах Гіссарського хребта. Вони живуть в Кашмірі, Белуджистані і в Балтистані. Його можна зустріти в Сулейманових горах, на хребті Чіалтан, біля східного кордону Інду. У Росії тварина зустрічається у північних областях країни.

    Тварини харчуються різноманітними рослинами. У літній, весняний і осінній час вони віддають перевагу злакам, тонконогу, пустельній осоці. Можуть ласувати листям і пагонами чагарників, гілочками верби, горобини, осики і клена. Але найулюбленішою їжею козлів є дуб. Влітку вони поїдають соковите листя, а взимку ласують жолудями.

    Взимку, через брак їжі, кормом можуть служити висохлі рослини.

    У стаді помітна чітка ієрархія. Всі підкоряються старшинству. Дорослий мархур стежить за безпекою, стукає копитом і видає гучний звук, попереджаючи інших тварин про наближення ворогів.

    У денний час тварини відпочивають. На пасовища виходять у ранковий і вечірній час. На водопій ходять до гірських річок, водойм і струмків. У холодну пору вони відвідують водопій в ранковий і вечірній час, а спекотні дні можуть навідатись до водопою також у день. Взимку козли можуть вживати замість води сніг.

    Середня тривалість життя гвинторогих козлів доходить до 12-16 років. Але такі старі тварини зустрічаються вкрай рідко. У них багато ворогів: вовки, рисі, снігові барси. Хижаки активно полюють на незміцнілий молодняк, в результаті чого, виживає лише 50% молодого приплоду.

    Статеве дозрівання у тварин настає у 3 роки. Але молоді самці починають спаровуватися із самками значно пізніше, тому що не можуть змагатися із більш дорослими особинами.

    В кінці осені на початку зими у козлів починається гін. Формуються групи з однією самкою і 6-7 самцями. Після вибору партнера тварини спарюються. Вагітність триває 6 місяців. Навесні народжується одне рідше двоє козенят. Козенята харчуються молоком матері, але можуть вже їсти соковиту траву або молоді пагони.

    Гвинторогі козли рідко помирають від старості. Їхня чисельність стрімко знижується через браконьєрів, які полюють на тварин заради гарних рогів. Щоб здобути мисливський трофей, вбивають самих великих самців, котрі являються найкращими кандидатами для продовження популяції.

    Негативно позначається на тривалості життя тварин розвиток вівчарства. Отари пасуться на найкращих пасовищах, витісняючи диких козлів у гірські райони. Тому дикі козли найчастіше зустрічаються у горах або заповідниках. Вони занесені до регіональних Червоних книг. Їх відстріл суворо контролюється, так як необмежене полювання може призвести до повного зникнення виду.