Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Малайського ведмедя (Helarctos malayanus) ще називають біруангом, медовим ведмедем, сонячним ведмедем. Через невеликі розміри, місцеві жителі його називають “ведмідь-собака”.

    Hela в перекладі із грецького означає сонце, так як світла пляма у ведмедя на грудях нагадує сонце. Аrcto в перекладі з грец. “ведмідь”, ось чому Helarctos в перекладі означає “сонячний ведмідь”.

    Малайський ведмідь – найменший і найагресивніший серед своїх родичів. У нього довгий, масивний тулуб, велика голова, широка морда, водовідштовхувальне хутро і маленькі вуха. Тулуб тварини довжиною 120-150 см, увінчується коротким хвостом (3-7 см). Самки важать 27-50 кг, а самці до 65 кг. Очі маленькі і підсліпуваті. Сильні лапи із товстими голими підошвами, увінчані довгими і гострими кігтями. У біруанга диплоїдний набір хромосом (їх 74).

    Дуже довгий язик пристосований для добування комах і меду. Природа прекрасно адаптувала малайського ведмедя для видобування термітів.

    Великі ікла необхідні тварині в якості зброї і для розривання м’яса. Сонячні ведмеді не вирізняються любов’ю до м’яса і використовують гострі ікла також в якості інструментів – щоб розгризати деревину, добираючись до їстівних комах.

    У ведмедя густе, але коротке хутро чорного кольору, яке розбавлене сірувато-жовтими або оранжевими боками морди і плямами на грудях. Імовірно, пляма на грудях призначена природою для залякування конкурентів, коли біруанг приймає загрозливу позу стоячи на задніх лапах.

    У неволі малайський ведмідь живе значно довше (до 24 років), ніж у природному середовищі.

    Тварини поширені на Борнео, островах Ява, Суматра, на Малаккському півострові, а також зустрічається на Теанінтаї та Аракані.

    Вони водяться у гірських і рівнинних тропічних і субтропічних лісах, але іноді зустрічається на болотистому дрібноліссі і у гористій місцевості до висоти 2500-2800 метрів.

    Малайські ведмеді всеїдні – харчуються плодами, земляними хробаками, термітами та іншими комахами, ящірками, дрібними ссавцями і птахами. Іноді біруанги поїдають ніжні паростки кокосових пальм, банани, різні плоди і листя.

    Життя біруанга на волі вивчена мало, але репутація у нього – агресивної тварини, оскільки звір здатний нападати першим і без причини. У сплячку не впадає – цей вид живе в тропічних областях, де протягом цілого року є наявність харчів.

    Його головні вороги – леопарди і тигри. Але при укусі хижака ззаду голови, ведмідь може вільно розвернутися і вкусити гострими іклами, оскільки у нього дуже вільна шкіра навколо шиї.

    Сонячні ведмеді здатні паруватися протягом цілого року. Статевозрілими вони стають у 3-5 років, вагітність триває близько 95 днів. Самка приносить 1-3 дитинчат вагою до 300 г.

    Цей вид ведмедів занесений до міжнародної Червоної книги як один із найбільш рідкісних, оскільки їхня чисельність скорочується щороку. Браконьєри полюють на біруанга щоб продавати їхні органи і хутро, хоча це заборонено.