Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Лося називають лісовим владикою, міць і благородство якого визнають навіть ведмеді. Парнокопитний ссавець є найбільшим з родини оленевих. Цього лісового велетня через схожість форми рогів із древнім знаряддям праці – сохою, часто називають “сохатим”.

    Масивне тіло лося в холці досягає висоти 2,5 м і має невеликий хвіст. Маса тіла чоловічих особин може досягати 600 кг, самок – 450. Лось складає враження незграбного створіння через короткий корпус і довгі кінцівки. З цієї причини вони (особливо лосенята) часто пасуться на зігнутих колінах. Розвинена грудна клітка, високий загривок, що нагадує горб, м’язисті ноги, що закінчуються великими витягнутими загостреними копитами, візуально сильно відрізняють лося від оленя. Голова лося велика, горбоноса, нижче горла висить м’який шкірний наріст, нижню губу практично закриває масивна верхня. Забарвлення тіла тварини чорно-буре, ноги сіро-білого відтінку. Густа шерсть влітку зазвичай темніша, ніж взимку. Верхня щелепа не має передніх зубів, але вісім нижніх різців ідеально це компенсують. У лося сильно розвинені нюх і слух, а зір досить слабкий. Щорічно до кінця грудня він скидає свої чудові роги, вагою до 30 кг та розмахом до 180 см, які починають відростати до початку квітня наступного року. Розмір рогів і число відростків на них залежить від віку, маси тіла і стану здоров’я їхнього власника. Коли роги тільки починають відростати, вони покриті м’якою оксамитовою шкірою із розвиненою кровоносною сіткою, ближче до вересня їхня поверхня очищається від шкірного покриву. Найбільші роги у 6 – 10-річних самців. Лосиці безрогі. Головним чином, роги лосю необхідні для ритуалів і турнірних поєдинків. Після закінчення періоду шлюбних ігор у крові самця скорочується число статевих гормонів, кісткова речовина біля основи руйнується і роги відпадають.

    Територіальне заселення лосів припадає на Північну півкулю. Тайга, лісостеп і лісотундра із болотистою місцевістю – ідеальне місце існування для дикого лося. Водяться лосі в Скандинавських країнах і в Східній Європі. Найбільша кількість цих велетнів проживає на території Російської Федерації. Зустрічаються вони у північній частині Монголії і Китаю. На Алясці і на території Канади там живуть лосі з найбільшими рогами – аляскинський підвид. У уссурійського підвиду, що живе в Сибірі, ​​роги схожі на оленячі. Відомо вісім підвидів лосів.

    Основною складовою щоденного раціону лося є деревно-чагарникова поросль і трава. Уміння плавати поповнює їхнє меню водоростями, лататтям, калюжницями і глечиками. У зимовий час сохатий обкушує гілки і кору верби, горобини, берези, сосни. З особливою спритністю лось шукає лишайники, ягоди, гриби і мох. Обов’язково заходить на солонці, поповнюючи організм запасами солі. В середньому за літню добу доросла особина вживає до 40 кг корму, а в холодну пору року – близько 20-ти.

    У зимовий час лосі здійснюють міграцію у мало засніжену місцевість. Висота снігового покриву в 30-50 см дозволяє сохатим не залишати звичних місць проживання. Стадо лосів зазвичай невелике за чисельністю, до шести особин. Сохатий може пересуватися зі швидкістю більше 50-ти км/год і плисти зі швидкістю близько 10-ти км/год, пірнати і затримувати дихання під водою до однієї хвилини. В боях із хижаками захищається сильними ногами, удар яких може пробити череп або розкрити черевну порожнину суперника.

    У лісі небезпеку для лося представляють ведмеді. Перемогу ведмідь може одержати у високих заметах і в густих заростях, де лосю важко відбиватися копитами. На малих лосенят часто полюють вовки, дорослу особину можуть атакувати тільки зграєю. Рисі і росомахи загрожують лише молодняку ​​і слабким тваринам.

    У трирічному віці у лосів настає статева зрілість. Протягом всієї осені триває лосиний гін, якому акомпанує гучний рев самців. Обидві статі досить агресивні в цей період. Самець за цей період злучається із однією самкою, подальша вагітність якої триває 7,5-8 місяців. Народження малюка припадає на кінець весни, початок літа. Найчастіше народжується одне 6-12 кілограмове лосеня, яке вже через три доби без зусиль подорожує разом із дорослими. Мама годує малюка до 4-х місячного віку. Після першого року життя, лосенята чоловічої статі залишають своє стадо. Тривалість життя лося – 15-20 років.

    Великою проблемою в питанні збереження популяції лосів є браконьєрство, вирубка лісів, пожежі і автомобільні дороги, що проходять поблизу місць проживання. Для захисту лосів розроблені законодавчі акти проведення охоронних заходів, створюються заповідники, на автострадах встановлюються попереджувальні знаки. Проводиться одомашнення лося, як їздової і молочної тварини. Лосине молоко жирніше коров’ячого і містить більше білків. А у важко прохідних лісах і на болотистій місцевості сохатим немає рівних.

    Лось – шанована тварина, зображення якої сьогодні можна зустріти на багатьох гербах міст, банкнотах, монетах і поштових марках.