Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Китайський річковий дельфін – ссавець рідкісного виду, що живе в річках Китаю. Місцеві жителі дали йому назву “байцзи” через його спинний плавник, за своєю формою нагадує прапорець. Цей вид виявлений у 1918 році в о. Дунтін.

    Кремезне тіло ссавця має світло-сіре забарвлення із блакитним відливом. Черевце має біло-сріблястий відтінок. На грудях розташовані широкі плавники. Пологий спинний плавник має середню висоту. Довжина дорослої тварини може досягати від 1,5 до 2,5 метрів, вага – 40-170 кг. Примітний той факт, що самки зазвичай більші за самців. Відмінною особливістю китайського дельфіна є трохи загнутий вгору довгий рострум, за своєю формою схожий на дзьоб. Край верхньої щелепи і вся нижня мають білий колір. На верхній щелепі знаходяться 34 пари зубів, а на нижній 36 пар. Очі розташовуються високо, зір досить поганий.

    Річковий дельфін помічений переважно в Китаї в районі протікання річок Янцзи і Цяньтан і в озерах Поянху і Дунтінху. Одного разу зустрічався недалеко від Шанхая. Після повені у 1955 р, кілька особин було помічено в р. Фушунь, після побудови ГЕС у 1957 р вони зникли.

    Мешкає дельфін на мілководдях, у гирлах приток, а також біля островів. Завдяки хорошій ехолокації прекрасно орієнтується в каламутній воді. Переважно дельфіни зустрічаються парами, але можуть бути цілі групи, що налічують від 3 до 15 ссавців. Була відзначена сезонна міграція річкових дельфінів.

    У раціон харчування дельфіна входить дрібна рибка. Занурюючись на 10-20 секунд, довгим рострумом він викопує вугрів, сомів і молюсків. Раковини розколює за допомогою міцних зубів.

    Даний вид досить полохливий і обережний, хоча ворогів у нього помічено не було. Веде денний спосіб життя, вночі відпочиває на мілководді. Абсолютно непристосований до життя у неволі. При спробах вивчити його звички у штучно створених умовах жодна з них не увінчалася успіхом.

    Розмноження китайських дельфінів погано вивчено, імовірно, є сезонним. Самка виношує дитинча 11 місяців. Малюк народжується близько 80-90 см у довжину. Поки дитинча не вміє плавати, самці доводиться притримувати його плавниками.

    На жаль, китайський річковий дельфін знаходиться на межі вимирання: за попередніми оцінками налічується від 5 до 13 особин і протягом найближчого десятиліття вид приречений на вимирання. Цей вид ще в 1975 році занесений до Міжнародної Червоної книги і знаходиться у критичному положенні. На чисельність популяції дельфінів вплинуло кілька факторів: браконьєрство, зіткнення з судами, спорудження гребель і дамб, хімічне забруднення води.