Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Дикий віслюк відноситься до класу ссавців, ряду непарнокопитних, родини коневих і роду коней. Лінія Equus asinus (лат. “Кінь віслюк”) з’явилася близько 4,5 млн. років тому і, на думку генетиків, так виникли сучасні види віслюків, коней і зебр. У стародавні часи дикий віслюк був поширений у пустелях північної частини Африки. Тварину одомашнили у Єгипті. Його використовували, як в’ючне парнокопитне і як тяглову силу. Міцна спина і поперек витримують вантажі, які важать до 2/3 маси особини. Цей вид коня хоч і невеликого зросту, але відзначається значною силою, дуже витривалий і добре адаптований до жаркого клімату.

    Ростом віслюк нижчий від коня, відрізняється важкою головою, невеликою гривою і тонкими ногами. Шерсть переважно буває різних відтінків сірого. Але представники порід мають також коричневий, чорний, білий окрас.

    Хвіст і коротка грива у дикого віслюка в основному темніші у порівнянні із іншими частинами тіла. Для деяких порід характерна темна смуга уздовж спини і загривку. Також особини мають різний волосяним покрив: гладкий, довгий, кучерявий. Вуха на кінчиках темні.

    Ороговілі копита розраховані на великі навантаження і проходження довгих дистанцій по кам’янистих і нерівних поверхнях.

    Сьогодні на волі є два види віслюків, але зустріти їх вкрай важко. На думку зоологів, стада диких африканських віслюків походять від особин, які втекли в природне середовище існування і здичавіли. Африканський предок населяв пустелі і напівпустелі із низькорослою травою. Раніше це був численний вид, що населяв Нільську долину, райони Ефіопії і Сомалі. Його розводили в місцевостях із сухим жарким кліматом, в яких інші ссавці не змогли б вижити.

    Основу раціону дикого віслюка становить трава, кора і рослини. Їжу він не пережовує, оскільки має однокамерний шлунок. Тварина з’їдає багато трави, на перетравлення якої йде близько 20 годин на добу. Рідини споживає мало, але не може зовсім обходитися без води. Тому мешкає біля водойм. Для нормального існування йому досить пити один раз в 2-3 дня.

    Статевого дозрівання дикий віслюк досягає в 2-2,5 роки. Шлюбний період починається навесні (в неволі в будь-який час року) і не виходить за рамки стада-гарему, в якому один самець. Вагітність триває 12 місяців. Самка народжує одного або двох дитинчат. Лактація триває до 6-9 місяців.

    Дикий віслюк – маловивчена тварина. У табунах ватажком є ​​старий самець. Зазвичай вони живуть сімейними групами до 30 голів, до якої входять десяток самок і молодняк. Табуни в пошуках води і їжі кочують на великі відстані і поводяться вкрай обережно.

    Дикий віслюк в основному живе в місцях із досить екстремальним кліматом. Це означає, що у нього практично немає природних ворогів. Раніше на цей вид коневих, полювали леви. Але зараз їхні місця проживання не перетинаються. Сьогодні головним ворогом дикого віслюка стала людина, через яку, тварина потрапила до Червоної книги. Адже в посушливих місцевостях, де кожен оазис важливий, багаті пасовища і зручні водопої займають люди, витісняючи диких віслюків у майже мертві зони. Навіть такі невибагливі особини не можуть вижити, через брак їжі і води. Вид також вироджується через спарювання із домашніми віслюками на кордонах природного ареалу диких представників.

    Дикі віслюки захищені Червоною книгою, але в природі залишилося близько 500 особин. Тому за збереження виду взялися у зоопарках, де тварини стають ручними і добре розмножуються.