Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Річкові дельфіни – тварини рідкісні, та й залишились тільки чотири роди. Гангський дельфін він же сусу або Platanista gangetica – один із представників цієї надродини. Свою другу назву отримав через звук, з яким видихає повітря.

    Тварини, як і інші річкові дельфіни, відрізняються зовні від морських родичів. Найбільше вони схожі на дельфінів амазонських: довжина особини – близько 2,5 м, дзьоб вузький і довгий, лоб високий, вага – від сімдесяти до дев’яноста кілограмів. Забарвлення темно-сіре, рідше чорне, на череві шкіра світліша.

    У цього дельфіна відсутній спинний плавник, але є горб трикутної форми, а також великі грудні і хвостовий плавники. Довгим дзьобом дельфін шукає здобич у грунті, а довгими зубами утримує її. Очі маленькі: тварина практично сліпа.

    Живуть тварини в басейнах річок Інд, Хуглі, Ганг, Меґхна, Брахмапутра, Карнапхулі,

    У денний час переважно перебувають на глибині близько трьох метрів, вночі перебираються ближче до берега, де іноді плавають боком.

    У раціон сусу гангського входять річкова риба, зокрема бички, коропи і соми, а також ракоподібні і молюски. Добувають їжу південноазійські річкові дельфіни за допомогою ехолокації.

    Ці тварини погано бачать: зорові нерви і кришталики у них майже атрофовані. Вони розрізняють інтенсивність світла, але орієнтуються у воді завдяки ехолокації.

    Південноазійські дельфіни не можуть довго перебувати під водою – кожні півхвилини вони піднімаються на поверхню за повітрям. Можуть знаходитися під водою декілька хвилин.

    Плавають дельфіни не дуже швидко, віддають перевагу життю поодинці. Іноді збираються у компанії від трьох до десяти особин. Живуть дельфіни близько тридцяти років. Ворогів у сусу гангського мало, в основному крокодили.

    Розмноження дельфінів вивчено слабо. Ймовірно, більшість малюків народжується із жовтня до березня, статева зрілість настає у віці від 6 до 10 років. Вагітність самки триває вісім-одинадцять місяців, народжуються дельфінята із вагою до 7,5 кг і з довжиною тіла до 70 см.

    Південноазійські річкові дельфіни занесені у Міжнародну Червону Книгу як вимираючий вид. Їхня чисельність скорочується через постійне полювання, а також по причині зіткнень із судами, загибелі у сітка рибалок, будівництва дамб і гребель, а також іригаційних робіт. Полюють на тварин заради м’яса і жиру (в Азії його вважають афродизіаком).