Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Броненосець – представник однойменного ряду ссавців. Ряд броненосців включає 3 родини – одна сучасна (броненосцеві або Dasypodidae) і дві повністю вимерлих в епоху четвертинного періоду (Pampatheriids і Glyptodonts).

    До родини броненосцеві входять підродини:

    Dasypodinae, яка включає єдиний рід дев’ятисмугих броненосців. До даного роду відносяться аргентинський, дев’ятисмугий, короткохвостий, волохатий, північний, семисмугий та броненосець Каплера, а також вимерлий вид Dasypus bellus.

    Euphractinae, що включає 6 родів. Рід щитоносних броненосців включає один однойменний вид. Рід щетинистих броненосців (чилійського, довгошерстого і щетинистого). Рід плащоносних броненосців, так само як і шестипоясних, і карликових, включає по одному однойменним виду. Крім того, до підродини входить один вимерлий вид – Peltephilus ferox роду Peltephilus.

    Tolypeutinae, що включає 3 існуючих види (голохвостий, гігантський і трисмуговий) і один вимерлий (Kuntinaru). До голохвостих броненосців відноситься центральноамериканський, чакський і великий, а також броненосець тату. Рід гігантських броненосців представлений одним однойменним видом, а до роду Трисмугових броненосців відносяться трисмуговий і кулястий броненосці.

    Оскільки у тварин значно варіюється кількість зубів, раніше цих ссавців відносили до ряду неповнозубих.

    Ареал проживання практично всіх видів броненосців – Південна і Центральна Америка (дев’ятисмугий броненосець зустрічається також на півдні Північної Америки).

    Іспанці, вперше зустрівши цих тварин, назвали їх “армаділло”, що по-іспанськи означає “ті що несуть обладунки”. І ця назва абсолютно точно передає особливості даної родини, так як броненосці – єдині сучасні ссавці, володіють кістковим панциром, покритим роговими пластинами. З цих рогових пластинок утворюються нерухомі щити (головний, плечовий і тазовий), а рухливість тіла забезпечується рухливими поясами. Кулястий броненосець завдяки наявності смуг із сполучної еластичної тканини має можливість згортатися у клубок на зразок їжака.

    Кількість зубів варіюється від 8 до 100, причому кількість циліндричних зубів, що постійно ростуть, може не збігатися навіть у представників одного виду. Емаль і коріння зубів відсутні, а пристосований для захоплювання їжі довгий і схожий на черв’яка язик у більшості видів вкритий липкою слиною.

    Броненосці володіють хорошим слухом і нюхом, проте зір у них слабкий, і вони не здатні розрізняти кольори. Обмін речовин у цих тварин знижений, а дихальні шляхи дуже об’ємні, тому броненосець може на кілька хвилин затримувати дихання. Оскільки на температуру тіла тварин в достатній мірі впливає температура навколишнього середовища, броненосці не переносять негативних температур.

    Розміри тварини залежать від виду і варіюються від 30 см при вазі 1-2 кг до 1 м при вазі близько 50 кг.

    Раціон більшості видів складається переважно із мурах і термітів, а щетинисті броненосці харчуються також черв’яками, молюсками, падаллю і підземними частинами рослин.

    Броненосці за допомогою довгих гострих кігтів, риють глибокі нори, вистелені сухою травою, де ховаються у денний час доби.

    Розмноження не відрізняється яскраво вираженою сезонністю, кількість дитинчат залежить від виду.

    Основними ворогами броненосців є вовки, пуми і койоти, а також людина – велика кількість тварин гине під колесами автомобілів, а жителі Бразилії полюють на них заради м’яса і панцира. Від ворогів броненосці рятуються, скручуючись у кулю, або зариваючись у землю.

     

    Броненосець дев’ятисмугий

    Гігантський броненосець

    Плащоносний броненосець