Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Дикий бенгальський кіт (Prionailurus bengalensis або Felis bengalensis) нагадує мініатюрного леопарда. Цей красивий хижак відмінно пристосований до життя у різних умовах.

    Бенгали населяють великі території у Південно-Східній Азії. Маленька популяція є у Сибіру. Вага цих тварин становить 3-7 кг, а зріст – 70-150 см, з яких 25-40 см припадають на хвіст. За розміром вони в основному приблизно такі ж, як домашні, але у них більш струнке тіло і довгі лапи. Лише деякі види у півтора рази більші від своїх ручних побратимів.

    Шерсть у бенгалів надзвичайно блискуча і шовковиста, а її колір варіюється від жовтуватого і оранжевого до сірого і коричневого. Все тіло, включаючи білий живіт, лапи і хвіст, прикрашають різні за формою і розміром темні плями. На спині їх буває до чотирьох рядів. У всіх тварин великі карі очі і округлі вуха середнього розміру.

    Бенгальські коти зустрічаються як у тропічних дощових лісах, так і у напівпустелях, лісах помірного поясу і в горах, аж до кордону снігового покриву, а також вони мешкають на невеликих островах. Ці коти – чудові плавці. Деякі з них настільки сміливі, що з’являються навіть на культурних ландшафтах, наприклад, на кавових плантаціях в Південній Індії. Однак степових і пустельних районів, де немає рослинності, вони уникають.

    Бенгали – одинаки. Вони добре лазять по деревах, чіпляючись за кору гострими кігтями, і переважно ведуть нічний спосіб життя. Харчуються вони дрібними ссавцями, птахами, рептиліями і рибою. Окремі особини активні і вдень, проте полювати, полюбляють у сутінках або вночі.

    Після гестаційного терміну, тривалість якого становить від 56 до 72 днів (у середньому 66 днів) народжуються 2-3 кошенят. Вони з’являються на світ у лігві: дуплі, невеликій печері або іншому схожому місці. Очі у них відкриваються приблизно у віці 10 днів. Рідкісний амурський кіт (Prionailurus bengalensis euptilurus), один з десяти підвидів бенгальського, народжує через 67-70 днів в середньому 2-4 дитинчат.

    З 1973 і до 2002 рр. плямисті хижаки перебували під захистом як вид, котрому загрожувало вимирання. Тепер вважається, що зникнення їм не загрожує. Однак у деяких областях все ще спостерігається зниження їхньої чисельності через зменшення життєвого простору і браконьєрство. Красиві шкурки шахраї видають за хутро леопарда або пантери. В Азії на цих тварин полюють також заради м’яса.

    Більше 5000 років тому дикого бенгальського кота приручили китайці. Однак пізніше, його витіснили домашні тварини, завезені із інших країн. Перші спроби спарювання із ручними особинами були зроблені у 1963 році, але провалилися. І тільки, в 1983 році нова порода була визнана Міжнародною асоціацією кішок. Зовні домашні і дикі тварини схожі, однак характери і поведінка у них абсолютно різні. Тримати вдома лісового хижака дуже проблематично.