Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Родина котячих – одні із найкрасивіших видів тварин на землі. Природна грація, спритність, безшумність захоплює і притягує, а різноманітність вражає уяву. Всі кішки хижі, але при цьому неймовірно прекрасні. Серед них не можна не помітити барханного кота, досить незвичайного представника виду.

    Барханний кіт або кіт дюн – невеликий хижак з мордочкою вічного кошеняти. Навіть у дорослих особин зберігається миловидність малюків. Зовнішній вигляд формується завдяки круглій, злегка плескатій формі голови із широко розставленими великими вухами. Така будова вух допомагає захиститися від попадання піску всередину вух, який в достатку присутній у місцях проживання цього хижака. Також вуха барханного кота забезпечують йому виключно тонкий слух, що допомагає успішному полюванню. Цікаві, пісочно-жовтого кольору очі, злегка примружені і розкосі, що робить цю тварину ще привабливішою.

    У цього виду кішок прекрасне м’яке і густе хутро, забарвлення якого майже збігається із кольором піску або грунту, у місцях його полювання і проживання. Завдяки забарвленню хутра, хижак може непомітно спостерігати за здобиччю, підкрадаючись все ближче до неї. Хутро виконує також функцію терморегуляції. Подушечки на сильних, хоча і коротких лапах покриті короткою жорсткою шерстю. Це потрібно для того, щоб лапи не провалювалися в пісок і не обпікалися об нього у спекотний денний час, а під час полювання не залишали помітних слідів. В лапках ховаються потужні, гострі кігті, необхідні хижакові для пошуку здобичі у прихованих норах.

    Тіло дорослих самців досягає у довжину 90 сантиметрів, з яких 40% припадає на хвіст. Вага варіюється від 2 до 4 кілограм, самки помітно дрібніші, ніж самці. Розмір також залежить від місця проживання.

    Середовище проживання цього представника родини котячих – пісочні бархани, що стає зрозуміло із назви тварини. Це пустелі Аравійського півострова, Євразії та Африки. Посушливий клімат, згубний для більшості тварин, барханному коту підходить якнайкраще. У піску кішка риє собі нори глибиною до півтора метра, але досить часто хижаки поселяються квартирантами у норах інших тварин, розширюючи їх під себе. Ті представники виду, які живуть у скелястих районах, обходяться сном прямо на голих скелях.

    Коти дюн неперебірливі у їжі, вони можуть їсти все, що рухається. В основному це дрібні змії і гризуни, а також птахи і комахи. Хижак даного виду добре зарекомендував себе у полюванні на рогатих гадюк, що робить його цінним в очах кочівників Сахари. Спосіб полювання кіт вибирає різкий, але дієвий. Він нападає на здобич несподівано, відразу хапаючи за шию і перекушуючи хребет, а потім розриває її на шматки. Полювання для барханного кота – виключно нічне заняття.

    У кішок є ряд характерних тільки для них звичок. Одна з них – це звичка ховати відходи своєї життєдіяльності, через що важко точно проаналізувати їхній раціон. П’ють коти вкрай рідко, однак завдяки своїй здатності отримувати і зберігати вологу із їжі легко переносять тривалу спеку і обезводнення.

    Незвичайність барханного кота полягає і в його здатності несподівано завмерти або застигнути в одному положенні, в якому його можна навіть пересунути з місця без зміни положення. При потраплянні світла на кота у нічний час, він миттєво присідає і прикриває очі, щоб не видати себе відблиском. Піймавши велику дичину, яку не може подужати відразу, барханний кіт може закопати її у пісок, щоб повернутися до трапези пізніше.

    Дикий барханний кіт завжди поводиться вкрай обережно. Перед тим, як увійти у лігво або вийти з нього, він уважно вивчає обстановку протягом 15 хвилин, щоб не пропустити небезпеку. Обережність проявляється і у незвичному способі пересування. Кіт рухається невеликими перебіжками, приземливши все тіло і іноді роблячи безшумні стрибки. Його швидкість при цьому досягає 40 км/год.

    Звичайно ж, у барханного кота теж є вороги. Це хижаки більші від нього, такі, як змії, шакали і великі птахи. Найголовнішим ворогом, на жаль, стала людина.

    У дусі барханного кота постійна самотність. Вони не збираються у зграї, вважаючи за краще вести замкнутий, ізольований спосіб життя. Щоб знайти собі супутницю життя, самець голосно кричить, видаючи різноманітні звуки, часом нагадують собачий гавкіт. Самка чує цей звук і знаходить самця. Спарювання у барханних котів проходить в будь-який час року, так само, як у домашніх видів. Приплід відбувається 1-2 рази на рік, чисельність у приплоді складає від 3 до 8 кошенят. Тривалість вагітності становить 60-69 днів. Кошенята рано стають самостійними. Уже із 4 місяців вони починають полювання на рівні із дорослими. В 9-15 місяців кіт досягає статевої зрілості і вже сам шукає собі самочку для спарювання.

    У пустелях Ірану та Пакистану барханний кіт знаходиться на межі вимирання. Хоча опустелювання землі тільки сприяє їхньому поширенню, але кішка може зникнути через її вилов браконьєрами для подальшого продажу любителям екзотичних тварин. Точно невідомо конкретну кількість особин, що живуть у природному середовищі. За деякими даними, їхня чисельність близько 50 тисяч, але так як барханні хижаки ведуть невловимий образ життя, статистика може мати значну похибку.

    У неволі барханні кішки живуть в середньому 13 років. Хоча ця красива тварина може бути дуже бажаною у якості домашнього вихованця, слід пам’ятати про те, що їй потрібні спеціальні умови проживання та харчування, які все одно не замінять звірку природної свободи. Тому краще для нього може бути тільки життя у пустелі. А нам залишається тільки спостерігати за життям цього прекрасного створіння здалеку, поступово дізнаючись цікаві факти про нього.