Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Баран сніговий – один з видів баранів, який мешкає у східній частині Сибіру. Цю красиву тварину легко впізнати по величезним закрученим рогам.

    Тварина відрізняється кремезною статурою. Довжина тіла від 140 до 180 см, висота може досягати 110 см. Самці важать від 60 до 150 кг, самки дрібніші, їхня вага становить від 40 до 70 кг. Голова відносно невелика, шия коротка. Кінцівки товсті, короткі. Масивні роги характерні як для самців, так і для самок, їх довжина сягає метра, у діаметрі біля основи вони доходять до 35 см. Роги завжди закручені по спіралі в півтора оборота. Вуха короткі, не більше 11 см. Тіло вкрите густим щільним хутром для захисту від морозів. Забарвлення – буре або сіро-буре. У тварин відмінно розвинений нюх. Вони здатні відчути наближення хижака або людини на відстані 2 км.

    Баран сніговий, незважаючи на свою назву, не може вижити у місцевості із значною висотою снігового покриву. Він не може добувати собі їжу з-під снігу, глибиною від 40 см і більше. Тварина зустрічається у гірських районах Сахаліну, Чукотки, на Корякському нагір’ї, на Верхоянській гірській системі. Намагається селитися на висоті від 300 до 1700 метрів в самих важкодоступних частинах, щоб уникнути зустрічі з хижаками. Найбільша кількість снігових баранів (55 тисяч голів) зосереджена в Якутії в Республіці Саха.

    Основу раціону снігового барана складають трав’янисті рослини. Ними тварина харчується в теплий період року, поїдає навіть злакові та бобові культури. З настанням холодів все більше в раціоні снігового барана складають ягоди, гриби, навіть уражені личинками комах. Взимку тварина розкопує під снігом засохлу траву, лишайники, гілки та коріння чагарників. Харчується в цей час сніговий баран і хвоєю. Через скудний раціон до закінчення суворої зими більшість тварин виснажені, деякі гинуть від голоду. До раціону снігового барана входить близько 300 видів рослин.

    Тварина веде денний спосіб життя, активна ночами лише в період білих ночей. Цілий день вона зайнята пошуком їжі або відпочинком. Для відпочинку і нічного сну барани облаштовують собі лежанки. Для цього вони витоптують невелике заглиблення у ґрунті в такому місці, звідки добре видно всю округу, намагаються відпочивати на підвищеннях. Люблять пастися недалеко від гірських річок і струмків. Від негоди ховаються у печерах, скелястих ущелинах. Снігові барани живуть невеликими групами, але з осені формують стада до 30 особин, які з приходом весни знову розпадаються. Крім періоду гону, це спокійні тварини, відмінно пристосовані до пересування по скелястій місцевості, добре стрибають. Тварини сильно прив’язані до певної території, на великі відстані не кочують. Тривалість життя тварини 15-20 років.

    Серед хижаків для снігового барана основну небезпеку представляють вовки, особливо якщо застають тварину на рівнинній місцевості. У скелястій місцевості вони для баранів не становлять загрози. На молодих ягнят нападають росомахи, рідко хижі птахи (орлани, беркути, іноді ворони). Полюють на цих тварин також рись, лисиця. Ягнята найбільш уразливі в перші 2-3 дні життя, через хижаків в цей період гине до 30% молодняку. Рідко і зазвичай невдало на снігового барана намагається полювати ведмідь.

    У віці 2 років тварини досягають статевої зрілості. Період гону становить приблизно місяць (листопад-грудень). В цей час самці постійно б’ються, деякі представники гинуть від таких сутичок. Найагресивніші – самці, які досягли віку 6-7 років. Молодняк з’являється в самому кінці весни або на початку літа, коли достатньо трави для виживання. Вони швидко ростуть і приблизно через місяць переходять на рослинну їжу, припиняючи харчуватися молоком. Снігові барани не відрізняються плодючістю, самка зазвичай має лише одне ягня, дуже рідко двох. Перед окотом самки вибирають місце, де можуть спокійно привести потомство і не боятися хижаків. Вага новонародженого ягняти 3-4 кг, а через місяць він вже важить до 25 кг. До року доживає трохи більше половини ягнят.

    Загальна чисельність снігових баранів становить понад 100 тисяч особин, але путоранскій і якутський снігові барани занесені у Червону книгу. Істотно скоротило їхню чисельність полювання через м’ясо, шкури і особливо через красиві рогів. До того ж, діяльність людини скорочує ареал проживання тварини, особливо це позначається на підвидах, що мешкають у низинах. Будівництво доріг, геологічні роботи і сільськогосподарська діяльність витісняють снігового барана. Щоб зберегти популяцію тварин, їх переселяють на нові території, облаштовують заповідники. Так, майже 40% путоранських баранів знаходяться у заповіднику “Путоранський”. Полювання на снігових баранів заборонено. Швидко відновити популяцію не виходить, через низьку плодючості цього виду і пізнє статеве дозрівання тварин.