Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Атлантичний кит опинився під загрозою зникнення, зараз у світі налічується близько 300 особин цього ссавця. У Міжнародній Червоній книзі цей вид віднесений до вимираючих.

    Довжина тіла атлантичного кита досягає в середньому 14-18 метрів, а голова складає приблизно третину від всієї довжини. Більш великі особини зустрічаються рідше. Вага такого ссавця дорівнює приблизно 80-100 т. У атлантичного кита відсутні смужки на горлі і спинний плавець. На чорному або чорно-синьому фоні тіла, здалеку помітні величезні білі ділянки. Це не зміна забарвлення – лоб тварини накриває своєрідна біла шапка, утворена паразитуючими організмами. Велика кількість китових вошей, баланід і ракоподібних поселяються на цьому нарості, функції якого досі не вивчені. Китовий вус в кількості 200-270 пластин звисає з верхньої щелепи в два ряди і має довжину близько 3 метрів. Самки кита злегка більші за самців, і кожна з особин має індивідуальне розташування мозолів.

    Невелика реліктова популяція атлантичного кита водиться на північному заході Атлантичного океану, хоча раніше його зустрічали у багатьох регіонах. Влітку особини цього ссавця мігрують до східного узбережжя Америки, в район затоки Фанді, ближче до зими їх можна побачити на узбережжі штату Джорджія. Схоже, що на північному сході Атлантики також залишилося кілька екземплярів атлантичного кита. Його бачили в морях поблизу Фарерських островів, а також біля узбережжя Норвегії. Важко зрозуміти, чи це залишки окремої популяції, чи випадкові гості з північно-західних вод океану.

    Харчування атлантичного кита відбувається за допомогою китового вуса. Після проціджування води у вусі залишаються риби, дрібні ракоподібні, криль, та інші безхребетні.

    Серед звичок кита відзначають хлопки хвостом і плавниками, стрибки з води. Швидкість переміщення дуже низька. На водній поверхні атлантичний кит затримується від 1 до 3 хвилин, випускаючи в цей час від 2 до 6 подвійних фонтанів висотою близько 5 метрів. Після цього він пірнає, демонструючи свій хвіст. Може затримувати дихання до 40 хвилин.

    Природним ворогом атлантичного кита є косатка, і, як не дивно, людина. Полювання на цих ссавців призвело до того, що популяція тварин була практично винищена.

    Про розмноження атлантичних китів відомо вкрай мало. Статевої зрілості самки кита досягають до 10 років, про самців дані не отримані. Парування і пологи відбуваються взимку на заході Атлантики. Китихи приносять потомство кожні 3-4 роки.