Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • На відміну від усім відомої південної афаліни, атлантичний білобокий дельфін маловідомий для широкої громадськості. Мешкає він в прибережних водах Північної Атлантики від мису Кейп-Код до протоки Девіса і від Шпіцбергена і півострова Каніна до Північного моря. Особливо багато їх поблизу Лофонтенських островів і Бергена. Трохи менші зграї атлантичних дельфінів борознять хвилі біля берегів Великобританії, Ірландії, Бельгії, Данії, Голландії, Ісландії, поблизу Оркнейських і Фарерських островів. У російських водах зустрічаються поблизу Мурмана і півострова Рибачий.

    Середні розміри самців атлантичних білобоких дельфінів 2,3-2,7 метра, самок – 2,2-2,5 метра. У них короткий ніс і маленькі грудні плавці. Спина, спинний і обидва грудних плавці, а також дзьоб і край нижньої щелепи чорні. Живіт, нижня сторона хвоста і підборіддя білі, іноді з жовтизною. На боках, починаючи від спинного плавця і до хвоста, протягнута біла або жовтувата смуга, завдяки якій він і отримав свою назву. Максимальна тривалість життя самців – 22 роки, самок – 27 років.

    Атлантичний білобокий дельфін в основному харчується рибою – макреллю, оселедцем, лососевими, головоногими молюсками і придонними раками-відлюдниками. Набагато рідше в їжу йдуть різні молюски.

    Зазвичай ці дельфіни живуть групами по 30-50 особин. У 1978 році в затоці Святого Лаврентія було помічено стадо в 300 голів. Але під час полювання на косяк риби збираються зграї по півтори тисячі особин. Часто вони полюють разом з гриндами. І навіть викидаються на берег разом з ними. До кораблів ближче 20 метрів не наближаються. Активно спілкуються між собою на великій відстані за допомогою акустичних сигналів.

    Вагітність у самок атлантичних білобоких дельфінів триває 10 місяців. Маленькі дельфінята з’являються на світ влітку. Перший час зуби дитинчати приховані під яснами. Півтора роки самка годує його молоком. До дворічного віку дитинчата залишаються з нею.

    Атлантичні білобокі дельфіни вважаються маловивченим видом. Неясні, ні їхня нинішня чисельність, ні шляхи міграцій. Зниженню чисельності популяції атлантичних білобоких дельфінів сприяють часті “обсихання”. Ціла зграя може з невідомої причини викинутися на берег і загинути від зневоднення на пустельному пляжі. Промисел цих дельфінів ведеться тільки в Норвегії, де рибалки знищують цілі зграї, перегороджуючи фіорди тенетами. У Росії вилов атлантичних білобоких дельфінів заборонено. Вид занесений до Червоної книги.