Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • На підставі відмінностей в будові зубів між гієною і земляним вовком дослідники виділяють його в окрему родину, проте є і ті, хто зберігають його в ранзі підродини в загальній родині гієнових.

    Область поширення земляних вовків ділиться на дві частини. Тобто, з одного боку представники даного виду мешкають в південній Африці – від південної Анголи і південної Замбії через Ботсвану, Намібію, південний Мозамбік і Зімбабве до центру Південної Африки.

    З іншого боку земляного вовка можна зустріти в північно-східній Африці – від східного Судану, південно-східного Єгипту, Ефіопії, Еритреї до Кенії Сомалі, центральної Танзанії та східної Уганди.

    Слід зазначити, що ці тварини населяють лише життєві напівсухі і абсолютно сухі простори, такі як сухі чагарникові зарості і савани з річною кількістю опадів у 10-80 мм, і це спровокувало витіснення земляного вовка із багатьох місць.

    Зовні земляний вовк схожий на собаку, але ще більше спільного у нього із смугастою гієною, власне, чому ці два види нерідко приймають за один. У земляного вовка більш вузька і різка морда, а також більш гострі вуха, передні ноги у нього довгі, а задні короткі.

    Тіло нахиляється до задньої частини, а схожа на гребінь вертикальна грива більше виражена на шиї і на спині, хоча і тягнеться майже до основи хвоста. На передніх лапах по п’ять пальців із пазурами і по чотири на задніх.

    Вузькі кігті не втяжні, і вони відмінно пристосовані для розривання грунту в пошуках личинок комах. Великі вуха допомагають шукати термітів, а також відіграють важливу роль у терморегуляції.

    Хутро у земляного вовка жовто-біле, а морда чорна і практично лиса. На тілі є також кілька чорних вертикальних смуг, густий хвіст забарвлений в чорний колір.

    Довжина тіла становить 55-80 см, 20-30 см з яких – хвіст, в холці висота дорівнює приблизно 40-50 см. Важить земляний вовк в середньому від 8 до 10 кг.

    Переважно, земляні вовки мешкають на трав’яних відкритих саванах і безплідних рівнинах. Вони є мешканцями Fynbos – середземноморського біома, який локалізований до південно-західного кутка Південної Африки.

    Що стосується ворогів, то на земляних вовків нападають зазвичай леопарди, леви, великі гієни, отруйні змії, а також люди. Ще однією загрозою є смертельні сутички з дикими собаками.

    Земляні вовки м’ясоїдні і комахоїдні. Харчуються термітами, личинками комах, рідше – яйцями птахів, котрі гніздяться на землі.

    Моногамні у розмноженні. Одна пара освоює територію в 1-4 км2. Але незважаючи на це, самці часто здійснюють спаровування з іншими самками. Розмножуються земляні вовки протягом усього року. А інтервал народження малюків становить один рік.