Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Красиві і граціозні, м’язисті і витривалі, жваві і швидкі – все це про родину коневі. Серед цієї родини не можна не помітити яскравого і колоритного смугастого коника – зебру. На відміну від коней зебри досі не стали домашніми, хоча досить велике число представників виду безтурботно живуть у зоопарках по всьому світу. Тим цікавіше для нас історія цих тварин, їхній спосіб життя і звички.

    Зебри помітно виділяються серед інших представників своєї родини забарвленням шкури. Тіло тварини покрито контрастними смугами – темні діапазоном від коричневого до чорного, а світлі від бежевого до білосніжного кольорів. Залежно від виду, зебри відрізняються розташуванням і шириною смуг. Наприклад, у гірських та пустельних зебр смуги вужчі, ніж у саванних, а живіт має однорідний світлий окрас. У саванной зебри темні смуги охоплюють живіт подібно поясу. Пустельний вид має широку чорну смугу вздовж хребта.

    Цікаво, що кожна зебра має неповторний малюнок смуг, що відрізняється так само, як відбитки пальців у людей. Яскраве забарвлення допомагає тваринам уникати нападу хижаків і захищає їх від укусів комах, яких таке забарвлення дезорієнтує.

    Розміри залежать від виду. Середня довжина дорослої особини від 2 до 2,6 метрів, але пустельний вид виростає до 3 метрів у довжину. Вага коливається від 180 до 450 кілограм і залежить від статевої приналежності тварини. Висота у холці може досягати півтора метра.

    У зебри смугаста грива-ірокез, що починається від чола і проходить через холку. Хвіст відрізняється від хвоста коня і більше нагадує віслюка.

    Батьківщина зебр – африканський континент. З назви кожного виду легко зрозуміти, якій місцевості вони віддають перевагу. Саванні облюбували рівнинну, місцевість де зрідка зустрічаються дерева та чагарники. Вони поширені практично по всій Африці. Пустельні і гірські зебри населяють південні і східні області материка: Ефіопію, Судан, Кенію, Анголу, живучи відповідно до назви або на гірських плато, або в пустелях.

    Раціон зебр не відрізняється особливою різноманітністю. Переважно тварини їдять траву і листя чагарників, а також обгризають кору з дерев. На фотографіях вони виглядають дуже вгодованими. Такий вид у них завдяки тому, що тварини їдять цілодобово. А оскільки для переварювання великої кількості зеленої їжі їм потрібно багато води, то смугасті стада постійно мігрують від водопою до водопою.

    Зебра – цікавий об’єкт спостереження для біологів. Особливості цих тварин можна розділити на кілька пунктів:

    1. Вони тримаються групами, що складаються із самця і 5-6 самок з лошатами. Молодші самці відокремлюються від стада у віці 2-3 років і утворюють власне стадо.

    2. У період міграції зебри збираються у величезні стада, змішуючись із табунами антилоп гну і жирафів, разом з якими їх чисельність може налічувати тисячі особин.

    3. Зебри можуть розвинути швидкість від 60 до 80 кілометрів на годину. При цьому вони дуже витривалі, що допомагає їм успішно рятуватися від хижаків.

    4. Тварини спілкуються між собою за допомогою звуків, схожих на гавкіт собаки і кінського іржання.

    5. Вони живуть 27-30 років, але у неволі завдяки відсутності хижаків можуть дожити до 40 років.

    6. Зебри – досить агресивні тварини. Вони можуть сильно брикатися задніми копитами, у випадку коли ззаду намагається підібратися хижак. Дика вдача стала причиною того, що зебр люди не змогли приручити, як коней і ослів.

    7. Мігруючи, стадо може подолати шлях довжиною до 1000 кілометрів.

    За тваринами можна спостерігати нескінченно і постійно будеш дізнаватися щось нове. Краще робити це у дикій природі, так як у зоопарку характерну поведінку зебр не розгледіти.

    Зебри досягають статевої зрілості у віці 1,5-2 роки. Вагітність самки триває від 340 до 390 днів і закінчується народженням одного міцного малюка. Двійнята з’являються на світ украй рідко. Самка приносить приплід раз в 2-3 роки.

    Малюки здатні самі добувати собі їжу вже у першу добу. Але мама продовжує годувати лоша своїм молоком до 12 місяців життя. До речі, молоко зебри має рожевий колір.

    Основними ворогами зебр є великі хижаки типу левів. Також їм загрожують гієни, крокодили, тигри і гепарди. Доросла особина у стані втекти від хижака і навіть відбитися від нього, але малюки ще не можуть швидко бігати. Саме вони стають основною здобиччю голодних хижаків.

    Для зебри смертельною може виявитися і зустріч із людьми, які полюють на цих тварин, заради красивої шкури. Гірському виду загрожує зникнення через браконьєрство. Завдяки зусиллям зоопарків тварини добре розмножуються у неволі, тому є надія, що зникнення популяції вдасться уникнути.

    Такі прекрасні тварини, як зебри, є окрасою Африки і надають їй неповторного колориту. Дуже хочеться, щоб крихкий природний баланс, не порушувався через необдумані дії корисливих людей і погіршення екології.