Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Єнотоподібний собака, відноситься до родини псових, отримав свою назву завдяки схожості з єнотом. Іноді цього звірка називають єнотовидною уссурійською лисицею або уссурійським єнотом.

    Цей невеликий, завбільшки з маленьку собаку звірок з кремезним тілом досягає в довжину від 65 до 80 см, і важить від 4 до 10 кг. Довжина пухнастого хвоста складає від 15 до 25 см. Мордочка єнотоподібного собаки загострена, вушка маленькі, лапи короткі, добре розвинений нюх.

    В цілому за зовнішнім виглядом звірок схожий на лисицю або борсука, а забарвлення морди нагадує єнота-полоскуна (добре помітний малюнок – маска темного кольору). Попелясто-сірі “бакенбарди” прикрашають щоки.

    Забарвлення довгого густого хутра з м’яким підшерстком темно-буре, світліше знизу, з темною смугою на хребті. На відміну від єнота, хвіст єнотоподібного собаки без поперечних смуг.

    Батьківщиною єнотоподібного собаки є лісові та гірські вкриті лісом області Китаю, Північно-Східного Індокитаю, Японії та Кореї, на півдні Амурської області і в Уссурійському краю. Приблизно 10 тис. представників цих тварин, для того щоб збагатити мисливські угіддя, були випущені на території 76 областей СРСР. У європейській частині країни єнотоподібний собака швидко розплодився і став розширювати ареал проживання, проникнувши в країни Західної Європи і Прибалтики.

    Звірята люблять селитися в низинах заболочених лугів, в зарослих заплавах річок і прирічкових лісах з густим підліском. Іноді єнотоподібний собака риє нори, але здебільшого намагається зайняти нори лисиць і борсуків, порожнечі між корінням дерев і т.п. Нерідко, притулок тварина, знаходить недалеко від сіл і доріг.

    Єнотоподібний собака – всеїдна тварина. Основу раціону в літній час складають дрібні гризуни, жаби, жуки, пташині яйця і самі птахи. В осінній період основний корм – овес, ягоди, плоди і т.п. Також харчується звірок, рибою, харчовими відходами та мертвими тваринами.

    Єнотоподібний собака залягає в сплячку, тому до зими тварина поправляється в середньому на 2 кг. Сплячка починається в грудні – січні і триває по лютий – березень. При відлизі сон переривається. У теплі зими тварина не спить, ховаючись у схованці при сильних морозах.

    Єнотоподібний собака активний в нічний час доби. Тварина добре плаває, а в разі небезпеки воліє прикинутися мертвою.

    Природними ворогами єнотоподібних собак є вовки, рисі і бродячі собаки.

    Тварини живуть парами, що утворюються до середини осені. Період гону в лютому – квітні найчастіше обходиться без бійок між самцями. До червня з’являється на світ від 6 до 16 дитинчат. Вигодовують потомство обоє батьків. Дитинчата швидко ростуть і до початку зими досягають розмірів батьків. У 8-10 міс. молоді особини досягають статевої зрілості.

    Термін життя тварин в природних умовах складає в середньому 3-4 роки.

    Єнотоподібний собака – об’єкт хутрового промислу, тому люди відносяться до головних ворогів цього звірка.

    Останнім часом єнотоподібного собаку стали тримати в якості домашнього улюбленця. У неволі тварина може жити до 11 років.