Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Японський кит – морський ссавець ряду китоподібних (родини – гладких китів, підряд – вусатих). До недавнього часу цю тварину об’єднували в один вид з китом атлантичним, але новітні дослідження в області ДНК виявили, що японський гладкий кит відноситься до окремого виду.

    Японські кити, що характерно для їхньої родини, досить масивні і міцно складені. Як і в інших представників ряду китоподібних, самки японських китів трохи довші ніж самці (на 0,3-1,5 м), їхня довжина сягає 18,5 м. Вага цих морських гігантів близько 80 т. Голова тварини дуже велика і покрита мозолистим шаром, нижня щелепа більша верхньої, а сильно вигнута лінія рота, закінчується маленькими очима. Спинний плавець або горб відсутні, а грудні плавці досить великі, на них чітко видно фаланги. Забарвлення тіла темне, майже чорне, з білими плямами на нижній частині черева.

    Середовище проживання японських китів – північна частина Тихого океану. Залежно від сезонних міграцій вони зустрічаються в Охотському, Беринговому, Жовтому і Східно-Китайському морях, в затоці Аляска, біля берегів Японії і іноді – Мексики.

    Основна їжа морських велетнів – різні ракоподібні (веслоногі, криль) і дрібні рибки. Їду вони заковтують під час повільного пересування по морю зі швидкістю 8 км/год на глибині 15-25 м, а потім проціджують крізь китовий вус. Хоча ці представники китоподібних і тихохідні, проте елегантні і часто вистрибують з води.

    Статевої зрілості японські кити досягають тоді, коли довжина їхнього тіла дорівнює приблизно 15 м (близько 6 років). Вагітність триває 11-12 місяців. Народжують самки взимку, в теплих морях. Новонароджений кит в довжину досягає 4,5-6 м і годується материнським молоком близько півроку.

    Максимальна швидкість цих представників китоподібних досягає лише 14 км/год і улюбленими місцями їхнього проживання є прибережні води. На жаль, це стало причиною підвищеного полювання на них в XIX столітті. Інтенсивний китобійний промисел значно скоротив популяцію цих ссавців, і зараз їхня чисельність складає всього лише 500 особин. Японські кити занесені до Червоного списку Міжнародного союзу охорони дикої природи, мають статус “під загрозою” і знаходяться на межі вимирання. Хоча природними ворогами цих великих тварин є тільки косатки, зрідка нападаючі на них зграями, все ж найбільшу шкоду приносить їм як і раніше людина. Кити стикаються з кораблями, заплутуються в рибальських сітках і страждають від забруднення океану нафтопродуктами.