Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Вомбати (лат. Vombatidae) – сімейство двохрізцьових сумчастих. Розповсюджені вомбати у південно-східній Австралії  і Тасманії. На вигляд вони нагадують маленьких ведмедів, з товстими і важкими тілами. Як не дивно але найближчим родичем вомбата є коала. Виділяють три види цих тварин: квінслендський, тасманський, а також довгошерстий вомбат.

    Вомбат є найбільшою риючою твариною серед ссавців. А також другим по  величині серед сумчастих після кенгуру. В середньому вомбат виростає до 90-115 см (35-45 дюймів) в довжину і важить від 20 до 40 кг. Вони можуть бути сірого, темно-коричневого або чорного кольорів. Цікаво, що щелепи і зуби вомбата  схожі на щелепи гризунів. Спереду вони мають по парі верхніх  і нижніх ріжучих зубів, завдяки яким тварина може гризти кору і коріння рослин. Щоб запобігти сточуванню зубів вони постійно ростуть. Жувальні зуби побудовані досить просто,  кутові зуби взагалі відсутні. Вомбати мають найменшу кількість зубів серед сумчастих.

    Харчуються вомбати в основному вночі ховаючись від денної жари , основною їжею є трава, хоча не гребують і корінням дерев і чагарників. На годівлю тварина іноді витрачає  до 8 годин, і за цей час вомбат може пройти відстань до 3 км. Ці звірі є досить впертими, вибравши місце для годівлі вомбат йде до наміченої мети на  диво цілеспрямовано. Його ніщо  не може  зупинити.

    У вомбата повільний обмін речовин. Через це він, як правило, флегматична і повільна тварина. Однак при необхідності і в разі небезпеки вомбат може бігати зі швидкістю до 40 км / год.

    Ці тварини здебільшого ведуть поодинокий спосіб життя, але вони можуть в прилеглих  районах збиратись в невеликі соціальні групи, що складаються з 5-10 осіб в кожній групі. Основну частину свого життя, вомбати проводять у своїх норах, щоб триматися подалі від  сонячного тепла. Однак, вони виходити на зовні вночі а також  в більш прохолодний час, вранці та ввечері щоб пастися. Їх раціон складається з трави, чагарників, коріння, кори та моху.

    Куди складніше становище в  довгошерстого вомбата. Ці тварини мешкають в пустелі на півдні Австралії, де  випадає мало опадів, а температура на поверхні грунту коливається від +45 … +50 ° С в середині літа, до -5 ° С в холодні зимові ночі. Так що вомбатам доводиться викопувати більші підземні нори в яких вони рятуються не тільки від хижаків а й від  несприятливих зовнішніх умов.  Представники цього виду можуть вирити систему тунелів до 50 – 70 м в довжину   і 1,5 – 2,5 м в глибину.  Висота проходу в тунелі – 25 – 30 см, ширина – 40 – 50 см. Під землею серед тунелів вомбати  будують невеликі кімнати які приблизно в два рази більші від розміру тунелю. Завдяки такій  системі тунелів температура в середині протягом року не піднімається вище +27 ° С,  і не опускається нижче +12 ° С. В глибших тунелях постійно зберігається висока вологість повітря  що дозволяє тваринам витрачати менше води при диханні, це є важливою особливістю в умовах пустелі.

    Вомбати досягають статевої зрілості  у віці двох років. Період вагітності  складає 20-30 днів. Як і у всіх сумчастих, діти продовжують свій розвиток в сумці своєї матері. Сумка на тілі вомбата в порівнянні з кенгуру, розміщена навпаки. Це спричинено тим щоб коли тварина копає або рухається вздовж тунелю бруд не проникає в середину  сумки. Після народження дитинчата перебираються до сумки і залишаються в ній протягом 6-8 місяців. У дикій природі вомбати як правило,  живуть  близько 15 років, але в неволі, вони можуть дожити до 30 років.

    Кількість тварин в дикій природі постійно зменшується,  це повязано із діяльністю людини, а саме  зменшенням  середовища проживання. Через збільшення міст і сучасних методів ведення лісового господарства, конкуренція з кроликами та худобою за їжу, полюванням та дорожньо-транспортні пригоди. Не малу шкоду популяції, також завдало винищення кролів. Не треба забувати і про природніх ворогів, таких як дінго і лисиці, а також орли і сови хоча ті полюють тільки на молодих вомбатів.

     І хоча  вомбати не занесені до червоної книги, тим не менш, вони, захищенi законом в Австралії, за винятком Вікторії, де вони розглядаються як шкідники, тому що вони, риючи тунелі, пошкоджують клітки для кролів.