Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Велика панда, ведмідь – кішка, плямистий, бамбуковий або тибетський гірський ведмідь –   це все назви однієї тварини, що є символом Всесвітнього фонду дикої природи і однією з емблем КНР.

    Бамбуковий ведмідь – це масивна, покрита густим білим хутром тварина з потужними лапами. Довжина дорослої особини 1,2 – 1,5 м, вага – до 160 кг. Лапи і хутро навколо очей – чорні, є довгий до 12 см хвіст. Передні лапи – шестипалі, задні – короткі і товсті, всі пальці з гострими кігтями. У основі пальців є подушечки, за допомогою яких панди спритно справляються із стеблами бамбука. Такі відмінності в будові тіла довгий час не дозволяли віднести цих тварин ні до ведмедів, ні до єнотів. Але генетична експертиза довела, панда – це ведмідь.

    Велика панда зараз мешкає тільки в одному район Землі – в горах центрального Китаю (Сичуань, Ганьсу, Тибет). Звичайний ареал проживання – 3 – 6 кв. км у високогірних районах і схилах, порослих густими бамбуковими лісами. Клімат з різкою зміною сезонів і частими проливними дощами.

    Незважаючи на те, що велика панда – всеїдний звір і при нагоді може харчуватися комахами і падлом, основу його раціону, становить бамбук і його пагони. Доросла панда з’їдає в день близько 20 кг цих “ласощів”. Залежність від бамбука настільки велика, що якщо він з якоїсь причини загине або зникне в ареалі, звір, швидше за все, помре від голоду.

    Молоді панди надзвичайно активні і грайливі, але вже з 3-х років в їх рухах сама поважність і лінь. Дорослі тварини можуть годинами сидіти, повільно пережовуючи свою їду або валятися черевом догори, широко розкинувши лапи. Будучи більш активними в сутінках, вдень вони воліють відсипатися в тіні. Незважаючи на те, що бамбукові ведмеді чистюлі, стану хутра яких може позаздрити будь хто, вони годинами чистяться і вилизуються, а от купатися не люблять. Будучи зазвичай мовчазними, великі панди можуть видавати багато звуків, що виражають різні емоції: від бекання і цвірінькання до гудіння і реву, а іноді люблять співати соло.

    Основними ворогами панд раніше були тигри, леопарди і червоні вовки. Від них ведмедики воліли тікати, стрімголов скочуючись зі схилів гір. Якщо ж це було неможливо, панди займали досить ефективну оборону. Передніми лапами вони прикривають очі, а задні притискають до живота, таким чином, прикриваючи внутрішні органи. А отримати потужні удари, з двох сторін, лапами з пазурами не викличе ентузіазму ні у одного агресора. Зараз ворогів у природі у великої панди немає, але іноді вони гинуть, потрапляючи в пастки, розставлені на інших тварин.

    Статевої зрілості бамбукові ведмеді досягають у віці 4 – 8 років. Зазвичай вони живуть на самоті, але з березня по травень активно шукають пару. Період спарювання займає до тижня, нерідко кілька самців претендують на одну самку. Звичайний термін вагітності 13 – 22 тижні раз на 2 роки. Точний час пологів ще не встановлено (зима або кінець літа). Зазвичай самка народжує 1 – 2 дитинчат вагою від 90 до 130 г, покритих дуже тонким шаром хутра. Мати дуже турботливо ??піклується тільки про першого живого малюка, годує його до 14 разів на добу до 46 тижнів, другого як правило кидає. Дитинчата залишаються з матір’ю до 3 років.

    У неволі вони розмножуються неохоче, а живуть не більше 20 років. Тільки в 2000 р. був зафіксований перший факт народження великої панди в неволі.

    Незважаючи на всі спроби уряду КНР захистити цю тварину, вона є зникаючим видом. Хоча вчені навчилися створювати всі умови для утримання їх у неволі, рівень народжуваності стрімко падає, а популяція і ареал з року в рік зменшуються. Раніше їх зустрічали в гірських лісах Індокитаю і на острові Калімантан, а зараз ареал їхнього проживання не більше 6000 кв. км.

    Уряд КНР раніше дарував панд в дипломатичних цілях, але зараз тільки здає в 10 річну оренду з обов’язковою умовою, що всі народжені ведмежата є власністю Китаю.

    Хоча ці милі тварини полюбилися багатьом, їхня популяція все ще під загрозою вимирання. На сьогоднішній день в дикій природі великих панд не більше 1600, і в зоопарках – ще 140 особин.