Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Сивуч, він же північний морський лев – найбільший вухатий тюлень. Дорослий самець “сікач” виростає до 3,5 метрів, самки – 2,5-2,8 метра. Досвідчені сікачі важать до 1000 кілограмів, самки втричі легші. Новонароджені тюлені важать до 20 кілограм, уже через місяць їхня вага подвоюється.

    У Тихому океані сивучі освоїли узбережжя від Аляски до півночі Каліфорнії. В Охотському морі вони живуть на Камчатці, Сахаліні, Командорських, Курильських і Алеутських островах. Уникають замерзаючих ділянок. У Беринговому морі сивучі не зустрічаються.

    Самці сивучів виглядають досить переконливо, хоча і програють у розмірах морським слонам і моржам. Квадратні морди, широкі груди і потужний рев стали приводом для їхнього другого імені – морські леви. Самки набагато витонченіші. У них гнучкі змієподібні тіла і невеликі пласкі голови. Всі сивучі окрашені в темно-рудий колір. Зимова шерсть помітно темніша за літню. Шкура товста, шерсть жорстка, майже без підшерстя. Основний продукт харчування сивучів – риба і молюски. Це терпуга, тріска, камбала, морський окунь, навага, минтай, бички, лососеві, кальмари, восьминоги і ракоподібні. Помічено, що сивучі іноді нападають на морських котиків, вбивають їх і з’їдають.

    Як і належить вухатим тюленям, сивучі на лежбищах влаштовують гареми. Вони розташовуються на піщаних мілинах або на високих скелях. Звірі стрибають прямо в море із 20-метрової висоти. Лежбище сивучів чути здалеку – самці безперервно ревуть, їх підтримують своїм голосом самки. До цієї какофонії домішується вереск дитинчат.

    Період розмноження, з травня по липень, проходить в безперервних бійках між самцями за місце на лежбищі. У більшості випадків бій закінчується демонстрацією сили і гучним ревом. Але трапляються і кровопролиття. При цьому, звичаї всередині гарему досить демократичні. Самки сивучів часто йдуть в море полювати. Зрідка це роблять і самці. Їхнє місце тут же займає інший тюлень. Залишається нез’ясованим, чи повертається назад колишній господар гарему. В тому бедламі, що панує на лежбищі відрізнити одного сивуча від іншого практично неможливо. Холостяки і літні самці влаштовуються на окремому лежбищі, але все одно, ревуть і б’ються.

    У самки народжується одне дитинча. Вона стає ще агресивнішою і кілька днів нікого до нього не підпускає. Нове спарювання відбувається через два тижні. В кінці червня гареми розпадаються, лежбища “сімейних” і неодружених тюленів перемішуються, а потім і зовсім порожніють.

    У зв’язку з різким скороченням популяції, масовий промисел сивуча припинений 20 років тому. Місцеві мисливці добувають їх для власних господарських потреб. Шкури виправляють, м’ясо молодих сивучів йде в їжу людям, старих – на корм хутровим звірам і собакам. Проте обробка туші убитого сивуча на крутих скелях біля самої смуги прибою – заняття довге, важке і небезпечне.

    Природні вороги сивучів – акули, косатки, білі ведмеді та песці, котрі викрадають новонароджених дитинчат, яких і без того з’являється на світ недостатньо. Поголів’я скорочується і через загальне забруднення океанів і безконтрольний промисловий вилов риби. В результаті чисельність сивучів у російських водах зменшилася до 10-12 тисяч особин. Вони занесені до Червоної книги. Особливо охороняються сивучі у Кроноцькому і Командорському заповідниках.