Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Соболь – вид ссавців родини куницевих. Слов’янська назва тварини завдяки середньовічній торгівлі хутром поширилась на більшість західноєвропейських мов.

    У соболя гнучке видовжене тіло, більш масивний, ніж у куниці, череп, і гостра мордочка. Закруглені вуха середнього розміру, хвіст пишний і відносно короткий. На лапах між основами пальців є невелика перетинка.

    Самці досягають у довжину від 38 до 56 см, довжина хвоста – від 9 до 12 см, а вага становить 880-1,800 грам. Самки трохи менші – довжина тіла становить 35-51 см, довжина хвоста – 7.2 -11.5 см.

    Хутро у соболя пишне і шовковисте, довше в зимовий період, з густим підшерстям. Забарвлення залежно від підвиду варіюється від тьмяного коричнево-жовтого (західносибірський підвид) до темно-бурого (камчатський підвид) і чорного (баргузинский підвид) . На грудях і на горлі зазвичай присутня світла пляма жовтуватого або оранжевого кольору. Забарвлення спини і лап більш темне, ніж колір боків і живота. Линяє тваринка два рази на рік.

    Добре розвинені нюх і слух, але гостротою зору соболь не вирізняється.

    Пересувається тварина зазвичай стрибками ( 30 – 70 см в довжину), залишаючи парні сліди дуже великого, порівняно з самим звіром, розміру. До зими лапи соболя обростають довгим і густим жорстким волоссям, утворюючи волосяні подушки, що зменшують вагове навантаження.

    Ареал проживання – північ Китаю, о. Хоккайдо, КНДР, Росія ( Уральські гори, Сибір, Камчатка, острова Сахалін, Кунашир і Ітуруп ) . Історично ареал проживання включав західну частину Росії, північну частину Скандинавії і Західну Польщу.

    Соболь віддає перевагу густим тайговим лісам, але може мешкати і в змішаних лісах. На відкритих просторах зустрічається вкрай рідко. У гірській місцевості мешкає в чагарниках і заростях сланцевого кедрача, на кордоні лісової рослинності, а от голих вершин уникає.

    Іноді звірятко підіймається на дерева з опущеними вниз гілками або з шорсткою корою, але між деревами в стані перестрибнути лише невелику відстань.

    Добре замасковані нори робить серед коріння дерев, розташованих недалеко від річки, або в самій глухій частині лісу. У низинах тайги влаштовує гнізда в розташованих невисоко над землею дуплах старих дерев, а в гірській місцевості – серед каміння. Гніздо вистилається вовною, мохом і сухим листям. Ця сутінкова тварина веде осілий спосіб життя , перекочовуючи тільки у зв’язку з лісовими пожежами, відчутним недостатком корму і т.п. Мисливська ділянка соболя може бути від 4 до 30 кв. км, в залежності від наявності їжі і рельєфу місцевості.

    Дієта залежить від сезонної доступності кормів. Ця тварина всеїдна, основний раціон складають дрібні гризуни (до 65 % раціону) та птиця ( близько 10%). Близько 20 % раціону припадає на рослинні корми ( кедрові горіхи, лохина, брусниця та ін.). Їсть соболь і комах, особливо бджіл, і їхній мед.

    До природних ворогів відносяться вовки, росомахи, рисі, лисиці, тигри, орли і великі сови.

    Період гону припадає на червень – липень, і супроводжується бійками самців. Навесні спостерігається помилковий гін, що супроводжується залицянням. Ритуал залицяння включає біг, стрибки, бурчання, що нагадує бурчання котів.

    Імплантація відбувається із затримкою – розвиток заплідненої яйцеклітини починається тільки в лютому – березні, тому, хоча вагітність триває 245 – 276 днів, розвиток ембріона займає всього 27 – 28 днів. У виводку зазвичай буває 2 – 4 дитинчати , які з’являються на світ сліпими і голими, їхня вага становить 25 -35 гр., А довжина – 10 см. Мати вигодовує потомство молоком, а потім підгодовує відрижкою з пережованого м’яса. Очі відкриваються у соболя на 34 – 36 день, через 6 – 8 тижнів мати виводить їх на полювання, а у вересні сім’я розпадається. Статевої зрілості соболі досягають до 2 років.

    Оскільки соболине хутро завжди високо цінувалося, популяції цього виду фрагментовані внаслідок полювання. У деяких частинах ареалу популяції соболя поступово відновлюються. Хоча в Китаї цей вид був занесений до Червоної книги, в цілому соболь відноситься до видів, що викликають найменші побоювання.