Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Є серед сімейства скунсових дуже своєрідне відгалуження – смердючі борсуки. Це індонезійський смердючий борсук (що має також ще кілька назв: сунський, зондський, яванський), що мешкає на великих островах Великого Зондского архіпелагу. Індонезійські борсуки мають два підвиди, що мало різняться між собою. Перший з них – це Mydaus javanensis javanensis, що мешкає на островах Ява, Суматра, Натуна. Другий підвид, що живе на Борнео, Калімантані та інших прилеглих островах – Mydaus javanensis lucifer.

    Вони дуже схожі на звичайних борсуків. Мають міцний тулуб, короткі сильні лапи, маленькі очі і ледве помітні, крихітні вуха. Свиноподібна видовжена морда закінчується безволосим носом. На лапах довгі криві кігті, що досягають у дорослих особин 2,5 см в довжину. Колір шерсті варіюється від темно-коричневого до майже чорного. Посередині спини від плями на голові тягнеться біла смуга. Хвіст білого кольору з чорнуватим кільцем біля основи. Максимальна вага – 3,6 кг, хоча зазвичай вона варіюється в межах 2,5 кг. Їхні розміри рідко перевищують півметра. З усього роду борсуків – індонезійські борсуки найбільш смердючі.

    Середовище проживання індонезійських борсуків – гірські лісисті райони. Зазвичай це висоти близько 2,0-2,1 км, хоча буває, що вони спускаються на нижчі гірські плато. Як правило, вони намагаються селитися ближче до садів.

    Тварини всеїдні. Традиційна їхня їжа – комахи та їх личинки, мертві тварини, пташині яйця, рослини. Для полювання використовується видовжена, адаптована для цього, морда, якою звір викопує з м’якої землі свою здобич. Його головними природними ворогами є вівери і дикі кішки, хоча місцеві жителі знищують борсуків набагато активніше. Через посилене полювання їхня популяція серйозно зменшилась в розмірах.

    Борсук – нічна тварина. Вдень він відсипається в норі, виритій в затишному малопомітному місці. Вхід туди, маскується серед гілок і коренів дерев. Іноді тварини селяться в природних печерах. Живуть звірята парами, в норах самки приводять на світ потомство із 2-3 цуценят.

    Зараз смердючі борсуки знаходяться під охороною. Основна популяція проживає на території національних парків країни.