Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Шакал по суті є досить великим ссавцем, зовні нагадує дрібного вовка. Мордочка широка і притуплена, ноги довгі, масивно складені. Хвіст пухнастий, довжина його становить третину довжини тіла. Вуха короткі, закруглені на кінцях і розташовані на великій відстані один від одного. Хутро рівне, щільне, жорстке. Носова частина широка.

    Забарвлення шакала таке: верхня частина тіла забарвлена ​​від сіруватого до сірувато-рудого кольору. Боки світліші, пофарбовані в руді тони. Нижня частина тіла бежево-жовтувата на животі і рудо-жовта на грудях. Хвіст бурий, з темним кінчиком. Молоді особини мають світліше забарвлення.

    Шакал досягає в довжину 80 см, хвіст становить близько 25 см, висота в холці в середньому 45 см. Довжина черепа становить близько 16 см. Вага тварини – 8-13 кг, зазвичай близько 10 кг. Тривалість життя в середньому 8-9 років у природі, 16 років – у неволі.

    Шакал для спілкування та зв’язку з родичами використовує свій власний набір виття і гавкання. Голос тварини являє собою, високе уривчасте виття. Шакалам властиво гавкати в процесі бігу. У дощову і грозову погоду звірі зазвичай тихі, мовчать, їм властиво більше вити і гавкати у ясну погоду.

    Ареал проживання цього звіра, практично вся Південна Азія. В Європі його можна зустріти в Греції та на Балканах. Також ця тварина заселяє всю північну частину Африки.

    Шакали в основному мешкають в заростях чагарників, на рівнинних територіях і поблизу водойм. Рідко тварина зустрічається в листяних лісах. Часто може селитися близько до людського житла, з метою знайти там більше їжі.

    Ворогів в нього, крім людини, в принципі не залишилося. Однак слід зазначити ворогів юних шакалів в природі – це леопард і тигровий пітон.

    Шакал являє собою всеїдну тварину, раціон харчування котрої досить різноманітний, однак все ж, тварина є хижаком і більше віддає перевагу м’ясу – харчується гризунами та іншими хребетними: жабами, зміями, ящірками. Шакали також, нерідко їдять падаль, залишки від здобичі великих хижаків, а також відходи. Взимку, коли замерзають водойми, хижак активно харчується зимуючими водоплавними птахами і нутріями. Близько морів і морських узбереж він може харчуватися морськими тваринами і рибою. Поблизу людських поселень може пробиратися в курники і красти свійських птахів. Полюють в такому випадку шакали великими групами. Їм властиво закопувати в землю надлишки здобичі, які вони не можуть доїсти, так тварина ховає їжу від конкурентів.

    Шакалам властивий переважно нічний спосіб життя, велика активність спостерігається в темний час доби, однак, іноді вони можуть пополювати і вдень. У світлий час доби тварина зазвичай відпочиває в своїй схованці, ховаючись від спеки або холодів. Схованка являє собою природну нішу або заглиблення, ущелину серед каменів. Тварина також може влаштовувати в заростях нори. Вхід в нірку засипаний піском. Ходи до нір протоптані. Іноді селиться шакал і в старих норах лисиць та інших тварин.

    Готуючись до виходу на полювання, шакал починає голосно вити, так, його виття чують інші особини, що перебувають поруч.

    Шакали утворюють сімейні пари один раз на рік в сезон розмноження. Тварини моногамні. Статева зрілість настає у 9 місяців. Гін у них припадає на лютий-березень. Вагітність у самок складає 63 дні. У квітні-травні народжується близько 7 цуценят. Малюки сліпі, беззубі, покриті світлим пушком.

    Тривалість лактації в середньому 45 днів. Проте вже через 20 днів від народження щенята можуть їсти м’ясо, яке добувають для них батьки. У півтора-два місяці щенята виходять разом з дорослими особинами на полювання. Їхня перша здобич – сарана, коники, гризуни, плоди. До чотирьох місяців дитинчата шакалів досягають 6 кг ваги, в довжину виростають до 75 см. Волосяний покрив молодих особин світліший, ніж у дорослих шакалів.

    До початку листопада щенята практично досягають розмірів дорослої особини, проте вага і об’єми внутрішніх органів у них все ще, вдвічі менші.