Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Сервал – хижак невеликих розмірів із сімейства котячих. Серед котячих це володар найвищих ніг і найбільших вух по відношенню до розмірів тіла, що досягає в довжину від 90 до 135 см при висоті в плечах від 40 до 65 см. Важить сервал в середньому 8 – 10 кг, голова у тварини мініатюрна, а довжина хвоста, котрий не дістає до землі, становить 30 – 45 см. серповидні кігті втягуються в подушечки лап. У дорослих особин зіниці круглої форми. За деякими морфологічними ознаками сервал є близьким родичем каракала і рисі, однак завдяки забарвленню (жовтувато-сірий основний фон з темними смугами і плями на ньому) зовні нагадує гепарда. Морда, живіт і груди білі, на чорних із зовнішнього боку вухах є жовті і білі поперечні плями. Існують варіації забарвлення в залежності від місця проживання: у степових сервалів забарвлення світліше, плями досить великі, а у більш приземкуватих лісових родичів окрас більш темний, а плями менші. Різкого розходження між цими двома типами немає, особливо на кордоні сусідніх ареалів. У горах Кенії зустрічаються чорні особини (меланісти), які становлять близько половини популяції. У неволі зустрічаються білі особини з сріблясто-сірими плямами.

    Існує 14 підвидів цієї тварини, що зустрічається практично всюди на території Африки, за винятком Сахари, лісів екваторіальної зони і Капської провінції (крайній південь материка). В даний час сервал досить рідко зустрічається північніше Сахари (Марокко, Алжир), але в східних і західних частинах Африки досить поширений.

    Селяться сервали зазвичай недалеко від водойм на відкритих, зарослих трав’янистими і чагарниковими заростями, просторах. Сухих рівнин і пустель тварини уникають, так само, як і вологих тропічних лісів (зустрічаються тільки на узліссі).

    Полюють ці сутінкові хижаки на гризунів, зайців, даманів і дрібних антилоп. Часто здобиччю сервала стають птахи (цесарки, фламінго та ін) а також ящірки.

    Тварина, незважаючи на сильні і довгі ноги, не здатна довго переслідувати здобич. Полювати звірові допомагають довгі кінцівки, що дозволяють легко просуватися у високій траві саван і бачити поверх неї, а також чудово розвинений слух. Фоторецептори тварини одночасно сприймають форму, колір і рух.

    Тактика полювання нагадує каракала – звір непомітно підкрадається до жертви, а потім при необхідності здійснює стрибки у висоту (до 3 м), збиваючи при цьому злітаючих птахів. Гризунів добуває, розриваючи нори, а при полюванні на даманів забирається на дерева. Це дуже ефективний мисливець – 59% нападів сервала завершуються упійманням здобичі.

    Як і інші котячі, сервал веде одиночний спосіб життя. До родичів ставиться терпимо. У разі небезпеки сервал ховається або рятується втечею, при цьому різко міняючи напрям і здійснюючи несподівані стрибки. На дерева залазить рідко.

    Сезонність розмноження у сервалів спостерігається тільки в південних частинах ареалу, де потомство з’являється переважно в лютому-квітні. У шлюбний період самець і самка разом полюють і відпочивають на протязі декількох днів. Через 65 – 75 днів в лігві серед трави або у покинутих норах трубкозубів з’являється 2 – 3 кошеняти, яких мати вигодовує молоком 5 – 7,5 місяців. Дитинчата в рік покидають матір і шукають власну територію, при цьому довше з матір’ю живуть молоді самки. Вже у віці 18 – 24 місяців молоді особини досягають статевої зрілості.

    Відомі гібриди сервалів і каракалів (сервікали і каравали), а також з домашніми кішками (вид “савана”).

    До ворогів сервала відносяться леопарди і гієни – найбільш вірогідні конкуренти в територіальному відношенні. Основний ворог – людина, що полює на тварину заради цінного хутра, а в деяких районах Африки і через м’ясо. Винищують сервалів і як загрозу домашнім птахам, тому чисельність тварин в густонаселених районах Африки значно скоротилася. Серйозною загрозою для сервала є деградація середовища проживання. Північний підвид тварини занесений до Червоної Книги як вид, що знаходиться під загрозою.