Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Австралія – ​​це дивовижний континент, має різноманітну і унікальну фауну. Саме тут можна зустріти птаха ківі, який відноситься до нелітаючого виду. Тривалий період часу вважалося, що родичем ківі є давно вимерлий вид нелітаючих птахів моа. Але ряд досліджень, проведених на початку 21 століття, показав, що ківі генетично набагато ближче до казуара і ему, ніж до птахів моа.

    Ківі – це невеликі птахи, розміром з курку. Відзначається, що самки ківі трохи більші за самців. Важать дорослі особини від 1,5 до 4 кг, їхнє тіло має грушовидну форму, з маленькою головою і короткою шиєю.

    У ківі є крила, але вони практично непомітні серед оперення. Їх довжина становить не більше 5 – 6 см. Проте, у цих птахів є звичка ховати голову під крило, під час відпочинку. Тіло пернатих покрито бурим або сірим пір’ям, котре більше схоже на шерсть. Хвоста у них немає, на коротких, але водночас дуже сильних ногах є 4 пальці з гострими кігтями.

    Зір у ківі розвинений погано, очі дуже маленькі, їх діаметр становить близько 8 мм. В основному птахи покладаються на хороший слух і нюх. Дзьоб у ківі довгий, гнучкий і тонкий. Він може бути прямим або злегка зігнутим. У самців він досягає 10 – 11 см у довжину, а у самок – 11 – 12 см. Ще однією відмінністю ківі від інших птахів є те, що ніздрі у них знаходяться на кінці дзьоба. В основі дзьоба, у цих птахів знаходяться вібриси – специфічні органи дотику. Оперення птахів має дуже виражений грибний запах, що робить їх досить легкою здобиччю для хижаків.

    Ківі мешкають у вічнозелених лісах. Не загрузнути в болотистому грунті їм допомагають довгі пальці на ногах. Птахи ведуть тільки нічний спосіб життя. Протягом дня вони ховаються в норах, гніздах або під корінням дерев. Їхні нори представляють собою лабіринти з великою кількістю ходів. Ківі поселяється у виритій норі не відразу, а через кілька тижнів, коли розростуться мох і трава, що маскують вхід. У світлий час доби птахи не покидають свій притулок, винятком стає тільки наближення небезпеки.

    Вночі у птахів починається період полювання. Ківі харчуються земляними хробаками, молюсками, комахами, амфібіями, ракоподібними, а також опалими плодами і ягодами. Свою здобич вони шукають за допомогою добре розвиненого нюху і дотику.

    Досить спокійні у день, в нічний час доби ківі ведуть себе агресивно, тому що є територіальними птахами, і самці захищають свою територію від конкурентів. Але сутички між самцями ківі – явище досить рідкісне. Новий власник на гніздовій ділянці зазвичай з’являється тільки після природної смерті попереднього.

    Крім людини, найголовнішими ворогами птахів є кішки і собаки. У населених пунктах ці птахи повністю винищені, тому що на них постійно велось полювання. Люди приманювали ківі факелами і наслідуванням голосів. Птах робився настільки розгубленим від всього цього, що його легко можна було впіймати рукою.

    Пари у ківі утворюються на кілька шлюбних сезонів, а іноді і на все життя. Головний шлюбний сезон у ківі триває з червня по березень. Через 21 день після запліднення самка відкладає у своїй норі одне яйце (в окремих випадках яєць може бути два). Яйця ці досить великі. Їх вага складає близько 400 – 450 г, а розмір – 12х8 см. Відмінною особливістю ківі є те, що у самки функціонує не обоє, а тільки один – лівий яєчник.

    Знесене самкою яйце висиджує самець. Він залишає нору тільки для пошуку їжі, в цей час його замінює самка. Інкубаційний період коливається від 75 до 85 днів. Для того щоб вибратися з шкаралупи, пташеняті необхідно близько 2 – 3 днів. Вилуплюються пташенята покриті пір’ям і дуже нагадують дорослих особин. Батьки, як правило, не дбають про своє потомство і залишають пташенят відразу після вилуплення. Приблизно через 5 днів пташеня стає на ноги і починає самостійно виходити з нори або гнізда, а вже до 14 дня життя воно само шукає їжу. Молоді особини практично беззахисні. Близько 90% гинуть протягом перших півроку життя, з них більше половини стають жертвами хижаків.

    Тривалість життя птахів ківі достатньо велика і складає 50 – 60 років. Ківі ведуть потайний спосіб життя, тому помітити їх стрімке зникнення було досить складно. Чисельність птахів скорочувалася на 6% щорічно. На сьогоднішній день вжиті заходи, і реалізовані програми щодо захисту і відновлення чисельності цих птахів. Кілька видів ківі занесені до Червоної книги зі статусом “уразливий” і “зникаючий”.