Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Ему – це великий австралійський птах із ряду казуароподібних. Раніше ему відносили до страусоподібних, але в 1980-х роках класифікація була переглянута.

    Ему трохи нагадує казуара, але не має шкірястих наростів на шиї і «шолома». Також на кожній нозі у ему є три пальці, а у страуса – два. Довжина птаха складає від 150 до 190 см, а вага коливається від 30 до 55 кг. Ему здатні розвивати швидкість до 50 км / год. Така швидкість досягається завдяки довгим ногам, які дозволяють птахам робити кроки до 280 см. У ему немає зубів, тому для подрібнення їжі в шлунку, вони ковтають скло, каміння і шматочки металу.

    Ноги ему – це одні з найсильніших ніг серед всіх тварин. Птахи наділені відмінним слухом і зором, що дозволяє їм виявляти в окрузі хижаків. Оперення у ему змінюється залежно від умов проживання. Пір’я мають таку структуру, яка перешкоджає перегріву, тому ему ведуть досить активний спосіб життя під час полуденної спеки. Вони добре переносять різні температури (від -5 до +45 градусів). Самці і самки візуально нічим не відрізняються, крім як звуками, що видають. В умовах дикої природи птахи живуть близько 10 – 20 років.

    Птахи мають невеликі крила, довжина яких близько 20 см. По центру крила знаходиться невеликий кіготь. Шия в ему довга, світло-блакитного кольору і покрита коричневим або сіро-коричневим пір’ям, яке захищає шкіру від дії ультрафіолетових променів.

    Очі в ему прикриті кліпаючою мембраною, яка захищає їх від попадання пилу в посушливих і вітряних пустелях. На шиї у птахів розташований мішечок, в якому знаходиться трахея. Він дуже добре помітний під час шлюбного періоду. Кількість повітря, що проходить через цей мішечок, впливає на висоту звуку. Самки ему зазвичай кричать набагато голосніше, ніж самці.

    На голові ему розташовані великі носові проходи, які забезпечують нормальне дихання в прохолодну погоду. Холодне повітря нагрівається при проходженні через легені, а під час видиху в холодній носової порожнини конденсується волога і поглинається птахом для повторного використання.

    Ему поширений практично на всій території Австралії та острова Тасманія. Винятком є ​​густонаселені райони, а також посушливі зони і густі ліси.

    Ему харчується різноманітним рослинним кормом. Це можуть бути плоди дерев і чагарників, коріння і листя рослин, трава. Птахи годуються переважно у ранковий час доби. Досить часто вони ходять на поля і завдають значної шкоди врожаю, з’їдаючи посіви зернових культур. Крім цього, вони харчуються комахами. П’ють ему рідко, не більше одного разу на добу. Але якщо вода є в надлишку, то вони можуть це робити кілька разів на день.

    Ему часто стають жертвою декількох видів птахів і тварин. До них відносяться орли, яструби, собаки динго та лисиці. Лисиці найчастіше крадуть яйця ему, а хижі птахи і динго стараються вбити його, нападаючи на голову. При цьому птах з усіх сил намагається відбиватися від ворогів, використовуючи для цього крила і ноги.

    Ему характерні дуже забавні шлюбні ігри. Під час них самка і самець стають один навпроти одного, нахиляють голови до землі і розгойдують їх з боку в бік, після чого самець веде самку до гнізда. Вони можуть перебувати разом близько 5 місяців. Парування відбувається в холодний для південної півкулі час – в травні і червні.

    Під час шлюбного сезону самки ему стають більш привабливими, їх оперення трохи темніє, а ділянки шкіри біля очей і дзьоба стають бірюзово-блакитними. Вони більш агресивні, ніж самці, і досить часто воюють між собою. Бійки за “холостого” самця можуть тривати до 5 годин.

    Практично кожен день самка відкладає по одному з 10 – 20 дуже великих яєць темно-зеленого кольору. Яйця мають дуже товсту шкаралупу і важать майже кілограм.

    Ему є полігамними птахами, тому в одне гніздо можуть відкладати яйця кілька самок. Висиджуванням займаються виключно самці. У цей період вони дуже мало і рідко їдять. Яйця в процесі насиджування змінюють свій колір на чорно-фіолетовий.

    Вага пташенят що випупились становить 0,5 кг, а їх зріст – 12 см. Вони дуже активні і вже протягом декількох днів можуть покинути гніздо. У період турботи про своє потомство самці стають дуже агресивними, і якщо його потурбувати, ударом ноги він запросто зможе зламати кістки людини.

    Дикі ему охороняються в Австралії законом про охорону навколишнього середовища, але ця охорона носить формальний характер. Деякі популяції дійсно знаходяться під загрозою зникнення, тому вимагають додаткового захисту із сторони закону.

    Неофіційно ему вважаються національним птахом і емблемою Австралійського континенту.

     

    Бійка між кенгуру і ему: