Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Одна з найбільших і примітних тварин, що населяють степові простори Південної Америки це нанду. Цей птах, зовні нагадує африканського страуса, проте, відноситься до окремого ряду Нандуподібних (Rheiformes), що включає єдине сімейство Нанду (Rheidae) і рід Нанду (Rhea). Свою назву птахи отримали за свій закликаючий крик в сезон розмноження – “нан-ду”.

    Деякі дані, отримані в ході розкопок, дозволяють припустити, що нанду – одні з найдавніших родин птахів на Землі. Схожість з африканськими страусами і ему американські нанду отримали в ході так званої конвергентної еволюції, коли у неспоріднених видів формуються схожі ознаки під впливом однакових умов середовища. Всі ці великі, нелітаючі птахи належать до одного підкласу безкілевих птахів, але ступінь споріднення у них приблизно така ж, як у пінгвіна і ластівки.

    Виділяють два види нанду:

    Звичайний нанду (Rhea americana) – більш крупніший вид, найбільші особини якого досягають півтора метра у висоту і важать до 50 кг. Його ареал проживання займає велику відкриту територію в Південній Америці і знаходиться північніше ареалу побратима.

    Дарвіновий нанду (Rhea pennata) зустрічається рідше і має більш скромні розміри (до 1 метра у висоту і до 25 кг ваги). Інші відмітні ознаки – це наявність світлих плям на спині у дорослих птахів і оперена цівка. Населяє малий нанду високогірні райони Південних Анд і чагарникові степи, де його північний побратим не зустрічається.

    В цілому, ці два види особливо не відрізняються один від одного. Обидва мають довгі ноги і шию, плоский дзьоб і великі очі на відносно маленькій голові, а також дивно м’яке оперення, що покриває увесь тулуб, шию і стегна. Нанду єдині серед безкілевих птахів не мають жовчного міхура. Забарвлені вони досить скромно і непомітно. Однак серед сірувато-бурих птахів нерідко можна побачити нанду-альбіноса зі світлим оперенням і блакитними очима.

    Розвиваючи швидкість бігу, яку можна порівняти зі швидкістю автомобіля (до 50-60 км / год), нанду допомагають собі крилами, розправляючи їх для рівноваги. Під час шлюбних ігор і боїв, птахи лякають противника гострими кігтями, розташованими по одному на кожному крилі.

    Раціон у нанду надзвичайно різноманітний. Птахи поїдають плоди, листя, кореневища рослин, а також великих комах, ящірок, скорпіонів, павуків, дрібних гризунів і птахів. Не відмовляються ці всеїдні птахи й від риби, викинутої на берег. Нанду можуть тривалий час обходитися без води, задовольняючи потребу в ній за рахунок їжі.

    Нанду живуть групами до 30 особин. Найчастіше їх можна зустріти неподалік стад лам що пасуться, корів, пампасних оленів. Такі несподівані союзи з копитними йдуть всім на користь. Птахи прекрасно бачать, а у ссавців гарний нюх, за рахунок чого можна легко виявити хижака.

    У період розмноження групи розпадаються, і самці розходяться по своїм ділянкам. На цій території самець будує гніздо, ретельно обрамляючи земляну лунку гілочками і сухим листям. Самки переміщуються від однієї ділянки до іншої, спарюючись з господарем і відкладаючи яйця. Таким чином, в гнізді може зібратися велика кількість яєць від кількох самок, іноді їх число може досягати 80 штук. Турботу про яйця і пташенят покладає на себе батько. Приблизно через місяць насиджування (від 23 до 43 днів) з яєць з’являються малята. Дивно, але всі пташенята з’являються на світ протягом 36 годин, при тому що час відкладання яєць самками може різнитися до 2-х тижнів.

    Природних ворогів у нанду небагато: пума, ягуар і здичавілі собаки. Найбільш уразливі яйця і пташенята нанду. Але найнебезпечніший ворог для цих птахів – людина. Фермери вважають їх шкідливими тваринами і часто відстрілюють птахів, якщо ті зайшли на їх угіддя. М’ясо і яйця нанду цінувалися завжди, але зараз птахів спеціально розводять для цих цілей. Деяких птахів потім випускають у дику природу, причому не тільки в споконвічних місцях проживання нанду, а також,  в Німеччині. У 2009 році популяція диких нанду в Німеччині становила близько 100 особин.