Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Нандінія пальмова або Африканська пальмова цівета – хижак, що традиційно відноситься до підряду котових, єдиний представник родини нандінієвих.

    У цього невеликого ссавця з котячим тілом і короткими потужними лапами голова нагадує представників родини куницевих. Маленькі вуха округлої форми, м’язистий і міцний хвіст досягає довжини тіла. Тіло в довжину досягає від 43 см до 71 см, вага коливається від 1,4 кг до 2,1 кг. Коротке грубе хутро з жорсткими кінчиками пофарбоване у тьмяний рудувато-сірий або буро-каштановий колір. Тіло вкрите невеликими темними плямами, на спині зазвичай є дві кремових плями, а біля основи хвоста плями темні. Хвіст більш темного забарвлення, відрізняється кільчастим малюнком. Залози що виділяють пахучу рідину розташовані вузькою поздовжньою смугою на животі, є пахучі залози і між 3 і 4 пальцями лап.

    Ареал проживання на південному заході обмежений Суданом, Угандою і Кенією, на півночі – Анголою, на північному заході – Замбією, а на заході – Танзанією. На півдні ареал проживання сягає 20 ° широти.

    Населяє прибережні тропічні ліси і савани, зустрічається в гірських регіонах. Іноді відвідує оброблені поля, що межують з опушкою лісу.

    Ця одиночна тварина веде сутінковий спосіб життя, проводячи велику частину дня в кронах дерев.

    На кормових ділянках, багатих фруктовими деревами, зустрічаються групи в 12-15 особин.

    Раціон включає фрукти (близько 80 %), гризунів, комах, птахів і яйця, а також кажанів. Хоча нандінія пальмова всеїдна, на дорослих птахів і ссавців, вважає за краще не полювати. Замість цього вона забирається в курники і гнізда за легкою здобиччю, вбиваючи жертву серією швидких, смертельних укусів.

    Розмножується 2 рази на рік, у травні та жовтні. У виводку зазвичай близько 4 дитинчат, що з’являються на світ після 64 днів вагітності. Молочні залози самки, виробляють оранжево-жовту рідину, яка забарвлює її живіт і хутро дитинчат. Вважається, що це перешкоджає самцям, що шукають самку і нейтралізує агресію по відношенню до дитинчат. Добре приручаються, в неволі живуть до 15 років.

    Відносяться до видів, що викликають найменші побоювання.