Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Медоїд, відноситься до окремого роду і підродини у родині куницевих. Виділяється 12 підвидів цієї тварини, котрі розрізняються розмірами і забарвленням спини.

    У медоїда досить довге, кремезне тіло, голова плоска і невелика, морда коротка, очі маленькі. Вуха виглядають як невеликі виступи на шкірі і практично не помітні. Ноги короткі і міцні, пальці передніх лап закінчуються довгими гострими кігтями. Під жорсткою і дуже товстою шкірою, товщина якої в області шиї сягає 6 мм, по всій поверхні тіла розташовується шар підшкірного жиру, що дозволяє шкірі вільно ковзати по м’язах, тому схоплений за спину медоїд може легко викрутитися й вкусити противника.

    Дорослі особини досягають від 23 до 28 см у висоту і 55-77 см в довжину. Довжина покритого довгим волоссям хвоста складає від 12 до 30 см. Вага самців коливається в середньому від 9 до 16 кг, самки менші і легші (5-10 кг).

    У медоїда є дві пари молочних залоз і анальні залози, що виділяють різкий неприємний запах.

    Взимку, рідка груба шерсть із щетиноподібними волосками досягає 40-50 мм в довжину, а влітку – 15 мм. Нижня частина тіла і голови чорного кольору, а верхня – біла, за винятком повністю чорних представників підвиду cottoni.

    Ареал проживання – Африка, Близький Схід та Індія. Мешкають в степах, лісовій і гірській місцевості, уникаючи жаркого і посушливого клімату пустель і густих вологих тропічних лісів.

    Віддає перевагу сутінковому способу життя. Ночує в самостійно виритих норах, що досягають у глибину від 1 до 3 м. Нора зазвичай має тільки один вхід і закінчується вистеленою м’яким матеріалом камерою.

    Ці поодинокі тварини в шлюбний період можуть полювати в парі. Харчуються комахами, жабами, черепахами, зміями, гризунами, птахами та їхніми яйцями. Їдять також ягоди, цибулини і коріння. Здобиччю медоїда можуть стати і молоді антилопи або дитинчата хижаків. Відрізняються особливою любов’ю до меду, і часто, щоб відшукати вулики, слідують за медопоказником – птахом, що живиться личинками бджіл.

    Безстрашні і досить агресивні, медоїди, в разі неможливості втечі, атакують практично будь-який вид тварини. Медоїду не страшні голки дикобраза, укуси бджіл і тварин, оскільки навіть великі хижаки з родини котячих можуть прокусити його шкуру тільки на животі.

    Парування відбувається зазвичай у вересні-жовтні. Вагітність триває близько 6 місяців. У виводку буває зазвичай 2-4 дитинчати, які народжуються сліпими і голими.

    Вид оцінюється як той, що викликає найменші побоювання.