Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Маленький, спритний і безстрашний мангуст є хижаком і відноситься до сімейства ссавців. У даному роду налічується 35 видів, які об’єднані в 16 підродин. Найбільш відомі: єгипетський мангуст і індійський сірий мангуст. Якщо раніше про цього борця зі зміями дізнавалися із старого доброго мультфільму чи іноді могли побачити його в передачі про тварин, то зараз багато любителів екзотики заводять тваринку вдома в якості домашнього улюбленця.

    Мангусти, як для хижаків, мають невеликі розміри. Довжина тулуба (залежно від виду) коливається від 18 до 75 см, вага – від 280 грам у карликового мангуста до 5 кг у білохвостого мангуста. Статура мускулиста, подовгувата, хвіст, подібний конусу, має середню довжину 2\3 від розміру тулуба. На маленьких коротких лапках є довгі гострі кігтики що не втягуються. Завдяки їм мангусти здатні виривати цілі підземні ходи, які їм необхідні для життєдіяльності, а також як засіб перехитрити ворога і уникнути зустрічі з більш великим противником. Череп приплюснутий із вузенькою довгастою мордочкою, очі маленькі із круглими або злегка продовгуватими зіницями. Міцні маленькі зубки здатні прокусити шкіру змії. Зір у них відмінний, що в сукупності із сильним в’юнким тілом забезпечує йому знамениті блискавичні кидки, так необхідні у боротьбі зі зміями та іншими хижаками. Маленькі вушка мають заокруглену форму, що відрізняє цих тварин від родини віверових, до яких відносили мангустів до недавнього часу. Кожен вид має свій окрас, від сірого до темно-коричневого, як із смугами різної ширини, так і однотонні. Колір кожного виду може відрізнятися за рахунок наявності підшерстя. Досить жорстка густа шерсть допомагає захистити від укусів змій. Тварини сильно піддаються нападу кліщів і бліх, через що змушені періодично міняти своє житло. Мангусти були виведені із родини віверових завдяки такій анатомічній особливості, як наявність пахучих анальних залоз, а не прианальних, як в сімействі віверових. Ці залози вони використовують як для залучення самки, так і для позначення своєї території.

    Основним місцем проживання вважається Африка і Азія. Набагато пізніше звірята з’явилися в південній Європі (добре відомий єгипетський мангуст).

    Основна частина мангустів проживає в лісах, чагарниках, заростях. Можуть також жити в степу, прибережних очеретах, ховатися серед високої трави, перебувати на березі річок.

    Мангусти в більшості схильні до наземного способу життя. На землі вони використовують пустоти під корінням дерев, риють нори, (хоча можуть займати і готові нори ховрахів) там вони полюють, харчуються, розмножуються. Разом з тим, є багато видів, які для житла використовують старі дупла, ущелини дерев і на землю спускаються в крайніх випадках. Болотний мангуст і деякі інші є напівводяними, можуть бути відмінними плавцями і здатні шукати собі їжу у водоймах.

    Харчуються ці маленькі хижаки дрібними хребетними, різними личинками, комахами, жабами, равликами, ракоподібними і навіть зміями. Варто відзначити, що у крові мангустів немає антитіл проти зміїної отрути, але завдяки їхній спритності, блискавичній реакції, безстрашності, змії часто стають їжею цих звірят. Є всеїдні види, здатні у добавок до всього, харчуватися деякими рослинами, ягодами, фруктами і насінням. Ряд видів відрізняються своєрідною звичкою, розбиванням яєць, горіхів, крабів і молюсків. Тварина стає на задні лапи і кидає їжу на землю доти, поки панцир або шкаралупа не піддадуться. Можливий і інший варіант, коли мангуст несе яйце до скелі, стає до неї спиною і кидає його об скелю. Раніше подібні повідомлення розглядали із скептицизмом, однак багато спостерігачів, котрі вивчають цих розумних і привабливих хижаків, підтвердили цей факт.

    Мангусти, залежно від виду, ведуть як денний (властивий більшості), так і нічний спосіб життя. Багато з них живуть колоніями, від 12 до 50 особин, що дуже нехарактерно для хижаків. Часто використовують старі термітники з кількома входами на випадок небезпеки, організувавши одну простору “спальню” у центрі. Це соціальні тварини, здатні “перемовлятися” між собою, подавати сигнал про наближення небезпеки або початок полювання.

    Вони можуть, подібно ховрахам, ставати на задні лапки, виглядаючи ворога або здобич. Ці звірятка досить розумні, товариські, допитливі і часто в місцях свого звичного проживання стають домашніми тваринами, оберігаючи житло від гризунів та інших дрібних хижаків. Деякі види трохи піддаються дресируванню.

    Головними ворогами мангустів є не тільки хижі птахи, що виглядають здобич серед трави або каменів, але і більш великі хижаки, такі як каракали, леопарди та інші. Найчастіше їх здобиччю стають дитинчата, що знаходяться далеко від нори або іншого укриття.

    Немає чітких часових меж для спарювання мангустів, у кожного із видів воно відрізняється за часом. Загальною закономірністю для деяких з них є те, що шлюбний сезон починається спільно із сезоном дощів. Терміни вагітності також можуть істотно відрізнятися – від 6 тижнів до максимальних 3,5 місяців, в результаті чого народжується 1-4 дитинчати. Малюки народжуються сліпими, без шерсті, починають ходити через 10-14 днів, всі без винятку в перший місяць харчуються материнським молоком. Самочки виявляють особливу турботу не тільки про своїх малюків, оберігаючи їх від ворогів і забезпечуючи їжею. Дитинчат вчать полювати, рятуватися від ворогів і будувати житла. Можливість вижити більша у тих звірят, які народжені у спільнотах, так як там вони більш захищені і в разі загибелі батьків їх виховають інші родичі. Ближче до кінця першого року настає можливість самим приносити потомство. Живуть у середньому до 8 років, в зоопарках можуть прожити до 15 років.

    На початку 19 століття мангусти були ввезені на деякі Гавайські острови для того, щоб боротися з безліччю гризунів, котрі винищували плантації цукрової тростини. Сьогодні це призвело до того, що вже самі мангусти ставлять під загрозу виживання багатьох місцевих видів птахів та інших тварин. У багатьох країнах заборонено ввезення цих тварин, оскільки вони здатні швидко розмножуватися і заселяти території, знищуючи не тільки щурів і мишей, а й домашню птицю. Ворогом мангуста останнім часом стала людина. Вирубка лісів, нераціональне землеробство і спустошення місць проживання цих милих звірків позбавляє їх звичного середовища проживання, змушуючи мігрувати в пошуках житла і харчування. У деяких країнах почало входити в моду полювання із собаками на цих звірів, крім того їх винищують, щоб отримати пухнасті хвостики. Виникає двояка ситуація, коли на певних територіях існує надлишок цих тварин, що призводить не тільки до матеріальних втрат, а й до знищення ендемічних видів фауни і порушення біологічного балансу, а з іншого боку, людина провокує знищення багатьох видів, що знаходяться на межі зникнення.