Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Мала або червона панда це ссавець ряду хижих. Тварина має схожість відразу з трьома родинами – ракунових, ведмедевих і куницевих. Однак насправді, вчені віднесли цей вид як єдиний вид сімейства пандових, що дожив до нашого часу. Мешкає в гірських лісах Південно-Східної Азії. Перші згадки про цього звіра зустрічаються в рукописах народу Китаю, які датовані XIII століттям. Сьогодні звір включений в список Червоної книги як вид, котрому загрожує небезпека.

    У довжину даний вид досягає від 51 см до 64 см, висота в плечах складаєте близько 25 см. Як самці, так і самки можуть важити від 3,7 кг до 6,2 кг. Голова в малої панди широка, з маленькими пухнастими вухами і гострою мордочкою це придає звірку надзвичайну миловидність. Тулуб витягнутий. Хвіст пухнастий досягає в довжину від 28 см до 48 см. Лапи міцні, але короткі. Пальці на лапах мають загнуті пазурі що наполовину втягуються. За допомогою таких пазурів вона легко вилазить і спускається з дерев. Крім основних пальців, на зап’ясті розташований так званий «додатковий» палець. В його ролі виступає збільшена частина кістки передньої лапи. «Додатковий» палець протиставлений іншим пальцям, що дозволяє звірку впевнено тримати у своїй лапі гілку бамбуку.

    Шерсть – довга, гладка, густа і м’яка, без ворсу. Від м’якого і густого хутра тіло звіра здається товстішим. Забарвлення шерсті зверху – горіхове або руде, знизу – рудувато-коричневе або чорне. Кінчики шерсті на спині – жовті. Лапи пофарбовані в глянцево-чорний колір, хвіст – рудий із світлими кільцями. Голова – світлого кольору, мордочка і краї вух практично білі. Навколо очей «малюнок» у вигляді маски.

    Незважаючи на те, що мала панда належить до ряду хижаків, її раціон на 95% складають листя і молоді пагони бамбуку. Через те, що бамбук за своєю природою бідний на поживні речовини, малій панді доводиться в день витрачати, в середньому, до тринадцяти годин на пошуки молодого бамбуку і вживання його в їжу. Крім цього, через низьку калорійність бамбуку, денне споживання його малою пандою становить до 30% від власної ваги. Решта 5% раціону складають різні трави, коріння, ягоди, гриби і жолуді.

    Період розмноження настає в січні. З моменту спаровування і до пологів проходить від 90 до 145 днів. Відмінною особливістю, виношуваного плода є те, що його розвиток припадає тільки на останні 50 днів, так як він починається через досить тривалий час після зачаття. Самці, як правило, у вихованні дитинчати не беруть ніякої участі. Дане твердження не відноситься до тих малих панд, які постійно живуть парою або в групі. На світ малі панди з’являються глухі і сліпі, маючи вагу близько 100 гр. Перед пологами самка в щілині скелі або в дуплі дерева з листя і гілок будує гніздо. Народжується зазвичай один-два дитинчати. Іноді їх кількість може досягати і чотирьох, але до самостійного життя практично завжди доживає тільки один. Статевої зрілості дитинча досягає у віці вісімнадцяти місяців, але при цьому особина буде вважатися дорослою тільки в тому випадку, якщо вона досягла трирічного віку. Тривалість життя складає близько десяти років.

    У даної тварини є три вороги. Це куниця, сніжний барс і, звичайно ж, людина. Якщо звір відчуває загрозу то, як правило, він відразу переходить до втечі, намагаючись вибратись на дерево або сховатися на скелі. Але якщо трапилося так, що ховатися нікуди, то мала панда піднімається на задні лапи і намагається захистити себе кігтями, розташованими на передніх лапах.

    На сьогоднішній день за деякими даними у світі, залишилося близько 10 000 особин. Якщо від куниці або від сніжного барса у малої панди є шанси врятуватися, то людина не залишає їй ніякої надії. Крім браконьєрів котрі влаштували полювання за безцінним хутром звіра, людина загрожує вимиранню цього виду шляхом вирубки лісів в місцях проживання звіра. За останні п’ятдесят років популяція малої панди скоротилася на 40%.