Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Лисиця полярна або песець відноситься до хижих ссавців родини псових. Цей невеликий хижий звір, що зовні нагадує лисицю, в холці досягає 30 см і важить не більше 9 кг. В середньому вага самця становить 3,5 кг, а самки важать трохи менше – близько 3 кг. Довжина тіла тварини коливається від 50 до 75 см, а довжина хвоста складає від 25 до 30 см. Морда у песця, в порівнянні з лисицею, укорочена, а тіло більш приземисте. Слабо виступаючі з зимового, густого хутра вуха закруглені, а підошви лап тварини покриті жорстким волосяним покривом, який захищає лапи від обмороження.

    Слух і нюх у тварини прекрасно розвинені, а от зір особливою гостротою не відрізняється. Голос тваринного нагадує лаюче тявкання.

    Песцеві властивий сезонний диморфізм забарвлення. Орієнтуючись на забарвлення, розрізняють білого і блакитного песця. Взимку білий песець чисто-білого кольору, а влітку він набуває брудно-бурого забарвлення. У блакитного песця зимове забарвлення варіює від світло-кавового і пісочного кольору до темно-сірого з блакитним відблиском або коричневого з сріблястим відливом.

    Полярна лисиця – типовий представник арктичної і субарктичної фауни. Її можна зустріти в полярній тундрі Північної Америки та Євразії, на Кольському і Скандинавському півостровах, в Гренландії, на Шпіцбергені і багатьох островах Північного Льодовитого океану. Зустрічається песець і в більш південних широтах – під час зимової кочівлі він добирається до низин Амура, південної частини Прибайкалля, і Південної Фінляндії.

    Типові місця проживання – відкрита тундра з горбистим рельєфом. Песець риє нори в м’якому грунті на піщаних сопках і берегових терасах, досягаючи рівня вічної мерзлоти і створюючи цілі підземні лабіринти з безліччю входів. Вхід в нору зазвичай оточений камінням, що захищають нору від великих хижаків. Так як відповідних місць для будівництва подібних нір у тундрі небагато, песці використовують наявні нори, які залишилися від попередніх поколінь. Іноді ці звірята селяться у відкладеннях мулу на узбережжі або серед розсипів каменю, а взимку можуть робити лігво прямо в снігу. До певного місця тварини прив’язані тільки в літній сезон, а в решту часу мігрують у пошуках їжі.

    Песець всеїдний. Основою харчування є дрібні гризуни, переважно лемінги, і птахи. З рослинної їжі віддає перевагу чорниці, морошці, морській капусті, а також траві. Їсть тваринка і рибу. Не нехтує також і падлом, супроводжуючи білих ведмедів і поїдаючи залишки убитих тюленів. Звірів, які потрапили в капкани, песець теж поїдає, і навіть представники власного виду не підлягають в цьому випадку виключенню. Надлишки їжі за літо запасаються у лігві на зимовий період.

    Зазвичай песці живуть сім’ями, що включають самця, самку, дитинчат цього року і молодих самок з попереднього покоління. Сім’ї песців живуть переважно окремо, хоча іноді зустрічаються колонії з двох-трьох родин.

    Навесні у самок відбувається тічка, яка супроводжується бійками між самцями. Вагітність самки триває до 57 днів. У песця народжується від 7 до 12 дитинчат і більше. Про потомство піклуються обоє батьків. Новонароджені дитинчата покриті хутром. На м’ясну дієту щенята переходять приблизно на 4-му тижні життя, а до самостійного життя починають переходити з 3-х місяців. Батьки закопують здобич в тайники, а дитинчата, бігаючи по їхніх слідах, з схованок дістають корм. Статевої зрілості досягають до другого року життя, хоча можливе розмноження і однорічної особини.

    Вижити полярній лисиці досить важко. Вовки, росомахи, інші лисиці нападають як на молодих, так і на дорослих особин. Для молодняку ​​становлять загрозу білі сови і орлани.

    Одним з найнебезпечніших ворогів песця, безумовно, є людина. Песець вважається важливим промисловим звіром і здавна є об’єктом хутрового промислу. Заради шикарних шуб знищується незліченна кількість тварин. Наші сучасники, крім використання для лову песця різноманітних пасток, створюють спеціальні господарства, де бідні тварини вирощуються з метою подальшого вбивства. З метою збереження популяції песців, що мешкають на острові Мідний, цей підвид занесений до Червоної книги.