Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Так чи інакше, але з легендарним “царем звірів” кожен з нас знайомий з самого дитинства. За родовими ознаками цього хижого ссавця можна сміливо віднести до родини котячих, а якщо бути точніше, роду пантер підродини великих кішок.

    Зовнішність “царя звірів” також добре відома кожному. Велика, злегка витягнута морда з широким носом і закругленими вухами плавно перетікає в підтягнуте мускулисте тіло з потужними лапами і довгим хвостом (довжина тіла самця 170 – 230 см.). Вага дорослого самця приблизно 150 – 225 кг. Все тіло покриває коротка густа шерсть, окрас якої може мати різні відтінки від світло жовтого до пісочного. Наочним статевим розходженням особин одного виду служить грива. Вона є лише у самців і покриває шию і плечі, плавно переходячи на груди. Що стосується зовнішнього вигляду гриви, то її довжина може досягати декількох десятків сантиметрів. На хвості лева присутній пензлик з волосся, схожий по структурі і зовнішньому вигляду з гривою. Самки менш масивні (вага 120 – 180 кг.) і володіють меншою довжиною тіла.

    Ареал проживання царя звірів постійно звужується. Багато в чому позначається вплив людини і руйнування природного середовища проживання. Якщо раніше його можна було зустріти, як в Африці, так і на території Євразії або Північної Америки, то на сьогоднішній день леви в природному вигляді винищені практично всюди, за винятком африканських саван і напівпустель, а також невеликої групи в Гирському лісі, розташованому на території індійського штату Гуджарат. Варто також згадати “зоопаркових левів”, тобто тих, що вже не одне покоління мешкають у неволі. Їх можна зустріти в зоопарках, розташованих, практично по всьому світу.

    Навколишнє середовище багато в чому визначило і раціон харчування цього хижака. Для вгамування свого голоду він виходить на полювання (причому участь у полюванні беруть виключно самки). Його здобиччю може стати практично все, що рухається, від сарани і мишей до людини. Але, найчастіше, жертвами лева стають копитні тварини, такі як антилопи, зебри або вівці. Процес прийому їжі також заслуговує окремої уваги. Першим до трапези завжди приступає лев – глава зграї, після нього настає черга самок, і лише те, що залишилося, дістається маленьким левенятам. Дослідження показали, що хоча за раз лев може з’їсти більше 20 кг. сирого м’яса, в день йому потрібно всього близько семи, а левицям – 5 кг. Закінчується трапеза, як правило, водопоєм, після якого слідує здоровий сон, який може тривати більше 20 годин.

    Як уже згадувалося вище, живуть леви зграями, які отримали офіційну назву – “прайд”. Переважно прайд складається з одного-двох самців, що займають лідерські позиції, п’яти-шести самок і декількох дитинчат, які живуть в ньому до досягнення дорослого віку. Самки займаються полюванням, а самці охороняють територію, що займає прайд. Також можна зустріти і мандрівних левів, які на самоті (рідше парою) подорожують по території ареалу проживання. Це, як правило, молоді леви, які досягли зрілого віку або ті, хто був вигнаний прайдом.

    За рахунок міцної статури, великих розмірів і чималої сили лев практично не обтяжений природними ворогами. Він може загинути від іклів інших левів у боротьбі за лідерство або за територію, а також зустріти смерть під час полювання, будучи просто розтоптаним, більш великою дичиною. Молоді левенята стають легкою здобиччю для інших хижаків. Можливі летальні результати через наявність хвороби або паразитів. Але все-таки головним ворогом лева була і залишається людина, яка, будучи засліпленою своїми примітивними бажаннями слави чи вбивства, винищила вже не один десяток видів тварин.

    Говорячи про продовження роду, хотілося б відзначити, що період вагітності у левиць займає в середньому від 100 до 110 днів, на світ з’являється від одного до чотирьох левенят. Пологи, як правило, відбуваються у віддаленому, відокремленому місці. Малюки що з’явилися на світ, довгий час, залишаються безпорадними, і самка здійснює нагляд за ними, регулярно переносячи їх з місця на місце, щоб не привабити їхнім запахом інших хижаків. До прайду вони примикають приблизно на 6-8 тиждень після народження. Хоча це відбувається раніше, особливо якщо в цей час в прайді недавно з’явився ще молодняк. Всі левиці однієї сім’ї з однаковою турботою і терпінням відносяться до всіх малюків прайду і готові захищати їх навіть ціною власного життя.

    На сьогоднішній день головною проблемою левів є стрімке скорочення їхньої популяції. За останні двадцять років вона зменшилася приблизно наполовину. Багато в чому вина за це лягає на плечі людини, але не останню роль відіграють зміни клімату та різні хвороби. Виходячи з усього цього, Міжнародним союзом охорони природи лев був визнаний уразливим видом, на збереження якого направлено створення заповідників і національних парків в місцях, які найбільше відповідають його потребам. Хоча в цій області постійно ведеться робота, нинішніх старань недостатньо. Кожному з нас варто задуматися, якщо ми хочемо, щоб наші діти мали можливість побачити лева не тільки на картинках книжок, але і в живу.