Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Лахтак, або морський заєць, є одним із найбільших тюленів, зовнішній вигляд котрого нічим не нагадує зайця. Середня довжина дорослої особини досягає 2,5 метра, а вага в зимовий час – 360 кілограм. Сіро-бура туша із порівняно невеликими плавниками і круглою головою на суші стає незграбною, проте у воді рухається досить енергійно. Передні ласти сильно зміщені вперед. Виходячи з води на лід, морський заєць чіпляється ними за край і робить сильний рух задніми ластами. В результаті чого, він буквально вистрибує на крижину. Можливо, що саме цей пірует і став причиною такого дивного прізвиська.

    Лахтак населяє всі узбережжя Північного Льодовитого океану. У Тихому океані колонії лахтака повсюдні у Беринговому і Охотському морях. Він помічений навіть у Татарській протоці. У Північній Атлантиці морський заєць освоїв околиці Гудзонової затоки і Лабрадору. Особливо полюбили лахтаки Нову Землю і Землю Франца-Йосифа. Їх помічали навіть поблизу Північного полюса. Оскільки основною їжею лахтака є молюски, краби і голотурії, то зазвичай вони селяться поблизу берегів із глибинами не більше ніж 50 метрів. Велика швидкість і маневреність для полювання за такою здобиччю не вимагаються, ось і стали вони такими великими і неповороткими. Цікаво, що морські зайці і моржі відмінно уживаються на одній території, хоча повинні були б конкурувати за їжу. Але лахтаки віддають перевагу м’яким черевоногим молюскам, а моржі – двостулковим, розгризаючи їхні раковини потужними зубами. А у лахтаків зуби дрібні і слабкі, часто до старості, вони навіть випадають.

    Більшу частину літа і осені лахтаки проводять на лежбищах поблизу води. Віддають перевагу гальковим мілинам, безлюдним островам і складним важкодоступним бухтам. Часом там збираються сотні тюленів. Морські зайці – миролюбні звірі, тому конфлікти трапляються дуже рідко. Коли зміцнюється лід, то переходять на нього, тримаючись як і раніше біля краю. У цю пору року колонія розділяється, і тюлені живуть поодинці або невеликими групами. Іноді лахтаки використовують для спуску у воду так звані “лазки”, тобто ополонки і проталини. Поблизу лазок вони навіть облаштовують собі нори у снігу.

    Спаровуються лахтаки в квітні-травні на дрейфуючих крижинах. Термін вагітності – майже рік. Народжується всього одне дитинча довжиною 1,2 метра, котре практично від народження вміє пірнати і плавати. Самка годує його молоком 4 тижні. Ще через два тижні вона знову готова до спаровування. Самці стають статевозрілими в 5-7 років, самки в 4-6. Середній термін життя самців – 25 років, самок – 31 рік.

    Ворогів у лахтаків всього два, зате грізні. На кризі або суші – це білий ведмідь, а у воді – косатка. Тому лахтаки весь час тримаються біля самого краю води. Якщо тюленеві загрожує ведмідь, то він просто звалюється в море і пірнає глибше. Найнебезпечніший момент для лахтака – вихід з води на край крижини або із лазки. А від косаток він рятується, вискакуючи на крижину своїм фірмовим стрибком. Тільки це мало допомагає, косатки використовують особливий метод полювання на морських зайців. Вони різко штовхають крижину знизу, нахиляють її і лахтак зісковзує прямо косаткам в зуби.

    Люди теж полюють на лахтаків в основному через їхню міцну шкуру. З неї шили морські човни – байдарки, нарізали ремені і навіть робили підметки для взуття. Жиром лахтака заправляють світильники, а м’ясо входить до традиційного раціону ескімосів і чукчів. Сьогодні масовий промисел лахтака в Росії не ведеться. Світова популяція тварин досягає 400 тисяч особин, так що ніякої мови про загрозу зникнення цього виду не йде.