Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Однією з найнебезпечніших тварин і жорстоких вбивць є косатка. Незважаючи на те, що це водний ссавець відноситься до сімейства дельфінових, він може вживати в їжу буквально все живе: морських ссавців, головоногих молюсків, рибу і т.д. Репутацію жорстокого вбивці косатка отримала завдяки своїй манері вбивати, розриваючи жертву на частини. Коли їжі достатньо, то вона може мирно уживатися і з іншими китоподібними, але якщо косатки голодні – вони готові накинутися на будь-кого: від дельфіна до інших ластоногих тварин. Розмір жертви для цього хижака не має значення, так як він відмінно впорається, як з маленьким пінгвіном, так і з десятитонним китом. У косаток добре розвинений наземний і підводний зір, дотик і слух. Для того щоб виявляти і розпізнавати різні об’єкти у воді вони використовують складну ехолокацію.

    Косатки вправні мисливці, які здатні полювати як поодинці, так і в команді. Коли вбити жертву одним ударом не виходить, вони починають атакувати її колективно. Спочатку хижаки вимотують свою здобич і чекають, коли тварина, знесилена, не зможе продовжувати пливти. Потім вони оточують її і починають відкушувати від її тіла шматки м’яса. Саме ці голодні хижаки являють собою найбільшу небезпеку для недавно з’явившихся на світ жителів підводного світу. Вважається, якщо на дитинча кита напали косатки, то воно приречене на вірну смерть. Плаваючи зі швидкістю понад 55 км/год, вони попросту не можуть бути наздогнані матір’ю, яка всіма силами намагається захистити своє чадо.

    На відміну від дельфінів ці хижаки мають чорно-біле забарвлення. Боки і спина у косатки пофарбовані в чорний колір, а на череві розташовується біла поздовжня смуга. Для них характерні анатомічні відмінності між самками і самцями – статевий диморфізм. Самки досягають у довжину 7 метрів при вазі 4 тонни, а самці – 9-10 метрів при вазі 7,5 тонн. Спинний плавець у самців має пряму форму і може досягати 1,5 метра в довжину. У самок, навпаки, цей плавник значно коротший і має загнуту форму. На відміну від дельфінів грудні плавники у косатки широкі і мають овальну форму. Голова цього хижака трохи сплющена зверху і коротка, а зуби масивні й довгі, пристосовані до харчування м’ясом.

    Косатки зустрічаються по всьому Світовому океану. Вони живуть, як поблизу берегів, так і у відкритих водах, вважаючи за краще не запливати в Азовське, Східно-сибірське і Чорне море. Найчастіше цей хижак зустрічається в помірних і холодних водах, рідше – у тропіках. Їхня загальна чисельність досі невідома. Безпосередньо в Світовому океані знаходиться до 50 тисяч косаток. Згідно з дослідженнями вчених в тропічній частині Тихого океану проживають 8500 хижаків, в Антарктиці мешкає близько 25 тисяч особин, 1000 – у Норвегії, 2300 особин – в Японському морі і 2-2,85 тисяч хижаків знаходяться на північному сході Тихого океану.

    Косатки володіють складною соціальною структурою, в основі якої лежить материнська група – сім’я. Як правило, вона складається із самки з дитинчатами різного віку та дорослими синами. Кілька сімей, які очолюються родичками-самками, складають зграю або угрупування. Її члени сильно прив’язані один до одного, тому вони постійно перебувають разом і мають власний вокальний діалект, що відрізняється від звуків, що видаються хижаками із іншої зграї. Але, незважаючи на це, угруповання може розпадатися на деякий час, наприклад, для пошуку їжі. І, навпаки, угруповання можуть об’єднуватися для різних соціальних взаємодій і полювання.

    Незважаючи на те, що косатки є небезпечними хижаками-вбивцями, їхні відносини всередині угруповання не агресивні і доброзичливі. Дивно, проте їм навіть властива турбота про хворих, старих і покалічених родичів. Їхнє розмноження мало вивчено. Вчені припускають, що зачаття у косаток здійснюється влітку і на початку осені. За все життя кожна самка народжує до 6 дитинчат, припиняючи відтворювати потомство в сорокарічному віці.

    Косатки – дивовижні хижаки, мирно співіснують поруч з родичами і проявляють нечувану жорстокість у добуванні їжі. Головна загроза для їхньої нормальної життєдіяльності полягає у забрудненні навколишнього середовища, масових розливах нафти, зменшенні чисельності відповідних для полювання видів, шумів від морських суден що проходять повз, котрі порушують ехолокацію тварин.