Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Кіанг – красивий ссавець із родини коневих. Тварина має близьку спорідненість з куланами, але при цьому набагато більше схожий на коня. Живуть кіанги у Тибеті і прилеглих регіонах.

    Маса кіанга може варіюватися від 250 до 400 кг, а висота становить близько 142 см у холці при загальній довжині тіла близько 210 см. У літню пору, шерсть забарвлена ​​у світло-червоні відтінки, а ближче до зими забарвлення набуває бурого кольору. На спині звірів розташована велика чорна смуга. У нижній частині шерсть біла. Ноги, передня частина шиї і морда тварини також мають білий окрас.

    Кіанги мешкають на плато в північній частині Гімалаїв, водяться по всьому гірському масиву Тибету, пересуваючись по гірських хребтах. Найбільші популяції звірів проживають в Тибетському автономному районі та прилеглих китайських районах. Також, тварин можна зустріти на території Непалу та Індії. Головне середовище проживання – розташоване на висоті до 5 км над рівнем моря, це сухі степи. Як і всі представники коневих, кіанги харчуються рослинами – переважно травами та іншою низькорослою рослинністю.

    Проживають кіанги групами. Вони можуть бути як невеликими, так і величезними (від 5 до 400 особин). У найбільших групах живуть самки із дитинчатами, а також різностатеві підлітки. Ватажком групи є доросла особина жіночої статі. Самці живуть поодинці і лише в зимовий час можуть збиватися у невеликі групи. Соціальна прихильність серед цих тварин сильна: вони разом добувають їжу і не залишають один одного. Займаючись пошуками їжі, представники даного виду здатні подолати чималі дистанції, перепливаючи річки і інші водойми – тварини є відмінними плавцями. У цих звірів майже немає ворогів, крім людей, які витісняють кіангів все глибше в гори.

    В кінці літа за групою самок починають слідувати самці, які ведуть боротьбу за спаровування. До середини першого осіннього місяця спаровування закінчується. Вагітність кіангів триває трохи менше року, тому в кінці майбутнього літа самки народжують по одному лошаті. Через пару годин після народження новонароджені тварини вже можуть ходити і слідувати за табуном. Самостійність приходить до дітей у рік, а в два роки настає статева зрілість. В умовах неволі максимально зареєстрована тривалість життя кіанга, становить 26 років.

    Зараз популяція кіангів трохи зменшилася, однак тварини не перебувають на межі вимирання, на відміну від інших диких ослів. У Китаї проживає близько 65 тисяч кіангів, 45 тисяч живе на території Тибету, близько 2 тисяч – в Індії.