Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Іспанська рись є хижаком сімейства котячих. Ще її називають іберійська, піренейська або пардова рись.

    За зовнішнім виглядом відрізняється від рисі звичайної. Своїм забарвленням вона скоріше нагадує леопарда, порівняно світле хутро, всіяне яскраво вираженими плямами. Тварина не велика, її довжина не перевищує 1 метра разом з хвостом. Хвіст короткий і товстий. Звір важить близько 20 кілограм, висота в холці приблизно півметра. Широкі лапи тварини ідеально підходять для пересування по горах.

    Рись мешкає в гористій місцевості Іспанії, найчастіше її можна зустріти в національному парку в дельті річки Гвадалквівір. Раніше її можна було виявити також і в Португалії.

    Володіючи невеликими розмірами, хижак в основному харчується дрібною дичиною – зайцями і кроликами. Не гребує перекусити рибою, птахами і дрібними гризунами. Відзначено випадки нападу на оленів та косуль.

    Граціозний хижак є чудовим мисливцем і веде нічний спосіб життя, вважаючи за краще жити на самоті. Самці ревно охороняють свою територію від родичів, допускаючи на неї тільки самок. Площа мисливської території сягає 18 квадратних кілометрів.

    Єдиний ворог іспанської рисі – людина. Відмічені випадки загибелі звірів під колесами автотранспорту. Вирубка пробкових дерев позбавляє тварин їхнього природного укриття.

    Період розмноження рисі триває з січня по липень. Період вагітності триває близько трьох місяців. Потомство з’являється тільки один раз на рік. Зазвичай у приплоді буває три кошеняти, але виживають не всі. Процес вигодовування молоком триває 5 місяців, хоча вже через місяць після народження кошенята здатні їсти м’ясо.

    Іберійська рись проживає виключно на Піренейському півострові, належить до самим рідкісним видам ссавців і охороняється міжнародними природоохоронними організаціями. Останнім часом цих тварин успішно розводять у неволі в Іспанії і випускають у дику природу, експортують до Португалії.