Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Плямиста гієна – мешканець обширних африканських територій південніше Сахари. Її “улюблені” регіони – напівпустельні рівнини і савани, а ось джунглів і справжніх пустель вона уникає. Своїх конкурентів по харчовій ніші плямисті гієни виганяють зі своїх територій.

    Зовнішній вигляд цих звірів важко назвати привабливим. Їхнє непропорційне тіло, потужна широка морда, що нагадує собачу, далекі від ознак досконалості, придуманих нами. Зате швидкість бігу досягає 65 км/год, що дозволяє їм наздогнати більшість своїх можливих жертв, а витривалість така, що обрана жертва найчастіше зупиняється знесилена, перш ніж її почнуть розривати зуби переслідувачів. До речі, відмінною особливістю плямистих гієн є той факт, що приступаючи до трапези, вони не умертвляють своїх жертв, а поїдають їх ще живими.

    Хутро плямистих гієн коротке, а з віком стає ще й рідким. Виняток – довге жорстке волосся на шиї і спині, котре утворює своєрідну гриву. Забарвлення шерсті – жовтувато-сіре або буро-жовте із розкиданими по тілу темними або чорними плямами.

    З усіх видів гієн плямисті найбільш агресивні в плані захисту своїх територій. Одного разу позначивши свій район, зграя буде охороняти його від втручання інших родинних кланів та інших видів гієн. Клан тримається на певній території, межі якої зазвичай мітяться фекаліями і подряпинами на поверхні грунту. Свої землі звірі будуть захищати від непрошених вторгнень.

    Подібні прикордонні конфлікти у гієн не рідкість, тому обороняти свої кордони відправляється весь клан, правда, діє кожна тварина, суворо дотримуючись свого ієрархічного положення у зграї. Зазвичай основна важкість прикордонної служби лежить на самках, які перевіряють кордони і мітять їх. Територіальні конфлікти у тварин не рідкість, але фізичні зіткнення відбуваються нечасто. Зазвичай достатньо загрозливих рухів тіла і звуків.

    Хоча вважається, що гієни – тварини падальщики, до плямистих це відноситься не так виразно. Вони можуть при потребі з’їсти тіло полеглої тварини в крайньому ступені розкладання, їхні кістки і навіть фекалії, але основну їжу, звірі отримують завдяки полюванню. Розміри плямистих гієн дозволяють їм добувати навіть антилоп гну, не кажучи вже про більш дрібну живність. Залежно від величини і мобільності здобичі плямисті гієни по різному організовують на них полювання. Наприклад, при полюванні на спрингбока достатньо одного хижака, добути антилопу гну можуть три особини, а за антилопою канна ганяються вже чотири звіра-мисливця.

    Дуже чуйний нюх, дозволяє гієнам відчути запах туші що розкладається на відстані 4,2 км, а звуки, що видаються іншими тваринами, вони чують до 10 км. Це добре допомагає цим, переважно нічним тваринам, в пошуках їжі.

    Головний ворог плямистих гієн – лев, який не упустить можливості вбити одиночну гієну або відібрати її здобич. До слова, гієни левам відповідають тим же. Вони нападають на їхніх дитинчат, а зграя тварин може відібрати здобич у дорослого лева і навіть розтерзати старого чи хворого ворога.

    Потомство гієн найчастіше народжують високопоставлені самки, до яких доступ мають тільки такі ж самці. Тварини нижчих ієрархічних рівнів розмножуються набагато рідше. Зазвичай самка народжує 1-3 дитинчати. Особливістю є те, що дитинчата після народження відразу бачать, чують і у них вже є зуби. Самостійне життя молоді особини починають у віці 2 років.