Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Генета є одним з найбільш древніх хижих ссавців родини віверових.

    Генети зовні і звичками, більше всіх тварин, схожі на кішок. Ці граціозні, надзвичайно спритні тваринки мають гнучке подовгувате (50-55 см в довжину) тіло. У них довгі хвости, що допомагають їм вправно лазити по деревах і підтримувати баланс при стрибках із дерева на дерево. Голова з довгою мордочкою. Великі, стоячі, закруглені вушка, вушна раковина здатна повертатися в пошуках звуку. Очі великі, при світлі вузька зіниця стає вертикальною. Тіло генети покрите короткою і досить густою шерстю, м’якою і ніжною на дотик, сірувато-жовтого кольору з темними кільцями, рідше смугами. Колір хвоста чорний, іноді буває чорний з білими кільцями. Анальні залози необхідні для виділення рідини із запахом мускусу, що використовується для мітки території, відлякування ворогів і при спарюванні. Серед тварин досить багато генет майже чорного кольору – меланісти, народжених з більш темним забарвленням, ніж інші представники роду. Лапки темніші тулуба, короткі. Кігті втяжні, по 5 на кожній. Важить максимум 2 кг. У спокійному стані мурчать і мяукают, при загрозі – злобно шиплять. Самки трохи менші самців, молоді генети темніші дорослих особин. Тривалість життя 8-13 років в природі, в домашніх умовах – до 17-22 років.

    Основна частина генет проживає в Африці, менше на Близькому сході. У Південно-Західну Європу потрапили в якості домашніх тварини із Алжиру 1500 років тому. Генети мешкають в лісах і чагарниках поблизу джерела води, в заростях трави і на кам’янистих обривах, іноді біля житлових будинків, рідко зустрічаються в посушливих районах.

    Генета харчується безхребетними, дрібними звірками (не більших від зайця), яйцями, птахами , фруктами, комахами і плазунами, зрідка їдять рибу і падаль, здійснюють набіги на голуб’ятні і курники. Основною їжею є гризуни, ще Геродот у своїх нотатках згадував генет, як домашніх тварин, що полюють на мишей і щурів. З часом їх витіснили кішки, але в Африці і зараз ці милі звірятка живуть в будинках в якості домашнього улюбленця і мисливця на шкідників.

    Житлом для генет служать дупла дерев, чужі нори, ущелини скель. Вдень генети сплять, згорнувшись калачиком і накрившись зверху хвостом, на полювання виходять вночі. Самці більш активні, ніж самки. Єдині із віверових можуть стояти на двох лапах. Краще за всіх із родини пересуваються по деревах, стрибають на відстань до 2 м, можуть плавати. Вони вправно пробираються крізь колючі зарості і щілини, якщо голова генети пролазить у отвір, то тулуб пройде легко. Генети рідко живуть невеликими групами або парами, воліють жити і полювати поодинці. Під час небезпеки шерсть піднімається, тварина злобно гарчить і показує свої гострі зуби.

    Основними ворогами генет є каракали, леопарди, сервали, дикі собаки і великі сови. Цівети, шакали і змії небезпечні для малюків. Всі тварини схильні до зараження гельмінтами, страждають від бліх і кліщів. Шкуру деяких видів генет використовують для виготовлення хутряних виробів, м’ясо вживають у їжу, а внутрішні органи корінне населення застосовує в народній медицині.

    Оскільки генети одиночні тварини, то зближуються вони тільки в період спарювання, зазвичай 1-2 рази на рік, після чого інтерес до самця самка втрачає. Потомство з’являється в період, коли є велика кількість комах для корму молодняка. Вагітність триває до 12 тижнів. В одному виводку буває до 4 малюків, котрі народжуються глухими і сліпими. Через 10-18 днів у них відкриваються очі і піднімаються вушка. Через півтора місяці самка вперше виводить їх із укриття, вчить вистежувати здобич і рятуватися від ворогів. Статева зрілість настає ближче до двох років.

    Неконтрольована вирубка лісів і, як наслідок, знищення природних умов проживання, хвороби і винищення генет людиною призвели до зменшення чисельності цих тварин, які потребують дбайливого відношення.