Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Фенек (Vulpes zerda) – мініатюрний хижий звір, що володіє своєрідною зовнішністю і мешкає в пустельних областях Північної Африки. Відноситься до роду лисиць, на що вказує наукова назва тварини (Vulpes). Деякі вчені відносять фенека до окремого роду Fennecus. Назва цієї тварини походить від арабського слова fanak (“лисиця”).

    З представників сімейства псових фенек – найменший, його розміри не перевищують розмірів домашніх кішок. У холці звірок досягає від 18 до 22 см, довжина тіла становить 30 – 40 см, а довжина хвоста – 30 см. Важить фенек не більше 1,5 кг.

    Мордочка у звірка коротка, загострена, з великими очима. Найприкметніша частина тіла – вуха. По відношенню до розмірів голови фенек має самі більші вуха серед хижаків – їх розмір досягає 15 см в довжину. Великі вуха сприяють в денну спеку кращому охолодженню тіла. Зуби (і особливо ікла) у фенека маленькі. Переміщатися по розпеченому піску звірку допомагає опушена стопа. Шерсть у тварини густа, м’яка й висока, має захисне забарвлення (палева або рудувата зверху, знизу біла). Пухнастий хвіст закінчується чорним кінчиком. Характерна для всіх лисиць надхвостова залоза ховається під жорстким темним волоссям. Молоді особини практично білі. Відмінно розвинені слух, нюх і нічний зір. Тривалість життя – в середньому 12 років.

    Мешкає фенек в норах піщаних пустель на території від Марокко до Аравійського і Синайського півостровів, межі ареалу на півдні – Нігер, Чад і Судан. Місце проживання найбільшої популяції фенеків – центральна Сахара. Свої укриття звірок влаштовує в чагарниках або заростях трави, викопуючи нори з великою кількістю ходів. Фенек – нічна тварина.

    Живуть фенеки сімейними групами, що доходять до 10 особин. Клан зазвичай становить одна сімейна пара, статевонезріле потомство і кілька особин попереднього виводку.

    Іноді в одному лігві може оселитися відразу декілька сімей.

    Звірята дуже комунікабельні: при спілкуванні вони видають дуже різноманітні звуки – скиглять, гавкають, виють і гарчать.

    Фенек відноситься до всеїдних тварин. Більшу частину корму тварина викопує з землі і піску. Як і інші лисиці, воліє полювати поодинці. Величезні вуха дозволяють тварині уловлювати найменший шерех, який виробляють його жертви. Основний раціон фенека складають дрібні хребетні, комахи, яйця, коріння рослин і плоди. Не гребує фенек і мертвими тваринами.

    Фенек пристосувався довгий час обходитися без води, добуваючи рідину з листя, ягід і м’яса. Їжу, він схильний запасати про запас. Звірятко дуже рухливе і спритне, вміє далеко і високо стрибати (вгору до 0,7 м). Завдяки захисному забарвленню, фенека важко розрізнити серед піщаного ландшафту.

    У цілому немає достовірних даних про те, що на фенека полюють великі хижаки. Однак до природних ворогів фенека можна віднести каракала (степову рись) і пустельного пугача. Ці мешканці пустелі включають в свій раціон будь-яку, знайдену ними більш дрібну тварину.

    Розмножуються фенеки раз в році. Шлюбний сезон наступає в січні-лютому. У цей період у самців підвищується агресивність, вони активно мітять свою територію, хоча тічка у самок триває лише 2 дні. У гніздовій камері, вистеленій шерстю, пір’ям та травою, в березні-квітні на світ з’являються від 2 до 6 дитинчат. До двотижневого віку мати залишається з ними, а їжу приносить самець, якого не допускають у лігво. Очі у маленьких фенеків відкриваються в 2 тижні, а в 5 тижнів дитинчата вже починають виходити з нори, але лише в 3 місяці відходять на велику відстань від лігва.

    Молоді особини стають в 6-9 місяців статевозрілими. Підрослі молоді фенеки можуть залишитися в батьківському лігві і допомагати вирощувати нове потомство.

    Головну небезпеку для фенека представляють люди, які вбивають звірів заради хутра, а також відловлюють їх з метою продажу в якості домашніх тварин. Багато людей тримають цю тварину в якості домашнього улюбленця. Правда умови утримання повинні бути максимально наближені до природного середовища існування (велика площа та опалення), а також його важко дресирувати і ночами у нього є схильність до полювання і риття нір.