Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Двогорбий верблюд є найбільшою твариною із родини верблюжих. Як відомо, існує ще одногорбий верблюд, який поступається бактріану (так ще називають двогорбого верблюда) у вазі і розмірах, а також у кількості шерстяного покриву тіла. Двогорбий верблюд буває як диким, так і домашнім. Останній використовується людиною для перевезення різної поклажі вже протягом 1000 років.

    Дещо відрізняються дикий і домашній верблюди зовнішністю. У диких особин більш струнка постава, а шерстяний покрив світліший. Горби диких тварин трохи гостріші і менші. До речі, кожен горб верблюда може зберігати до 36 кг жиру. Він при окисленні може виділяти воду. Причому її вага перевищує вагу запасів жиру. Якщо організм тварини спожив багато жиру, горби можуть ставати в’ялими. Взимку горби верблюда покриваються шерстяним покровом. У спеку вони повністю оголені. Причому в період линьки шерсть випадає клаптями.

    Кожна нога бактріана має два великі пальці. Два кігті великих розмірів виступають із підошви. Ноги тварини великої товщини, трохи вузлуваті. Задні мають великі мозолі на колінах. Вони присутні на п’ятах, ліктях і грудях.

    Мають довгу вигнуту шию і витягнуту голову з невеликими закругленими вухами в шерсті. Мають довгий хвіст, на кінці якого розташований пензлик. Забарвлення шерсті варіюється від світло-бежевого до темно-коричневого.

    Мешкають бактріани в напівпустелях і пустелях, на скелястих масивах гір, в степах, а також кам’яних дюнах, в яких дуже мало рослинності, і джерел питної води. Тварини добре пристосовані як до спеки, так і до серйозних морозів. Перепад температур в місцях проживання верблюдів може бути, від мінус 40 градусів в зимовий час до плюс 40 градусів у літню спеку.

    Дикі тварини до наших днів зустрічаються в Малій Азії (пустелі Гобі і Такла-Макан), Африці, Індії, Саудівській Аравії, Гімалаях і Туркменії. Тварини були привезені і в Америку ще в 19 столітті. Тут вони застосовувалися для армійських цілей.

    Харчуються верблюди дуже бідною їжею: колючі, сухі, а також солоні чагарники або рослини. Крім того, можуть їсти листя дерев, плоскуху, монгольську цибулю, ковилу, очерет, листя тополі та ін. На солонцевих грунтах регулярно лижуть сіль. У пошуках їжі верблюди за день проходять до 90 км. Можуть поїдати кістки, а також шкіру інших представників фауни. Години прийому їжі вранці та ввечері. При знаходженні джерела води, верблюд випиває її дуже багато (приблизно стільки, скільки було витрачено до цього). Але тварина не може випити більше 114 л води. Зате вони можуть вживати солону воду.

    Верблюд відноситься до спокійних тварин. Дуже терплячий. У світлий час проявляє активність. Вночі відпочиває, лежачи на рівній ділянці або поблизу чагарника. Відпочиває тварина і в найспекотніші години. Вожак зграї стоїть на сторожі поки всі відпочивають. Коли він подав сигнал тривоги, всі відходять не на один кілометр. Швидкість бігу досягає 60 кілометрів на годину.

    Бактріани здатні плюватися жуйкою в собі подібних. Дуже рідко, але може плюнути і в людину, якщо відчує в ній ворога. Для захисту від ворогів брикається за прикладом коня, кусається. Крім того, іноді може топтати передніми ногами. Коли в пустелі ураган, бактріани можуть лежати нерухомо, причому кілька днів.

    Що стосується ворогів верблюдів, то у великих дорослих особин їх немає. А от молоді верблюди що відбилися від стада можуть стати жертвою великих хижаків.

    Статеве дозрівання у самців бактріана наступає в 5 років, у самок – в 3 роки. Самки готові до розмноження до 30 років (загальна тривалість життя 40-60 років). Вагітність самки триває 13 місяців. Вона народжує одне дитинча один раз в два роки. Розмножуються тварини в осінньо-зимовий період. Уже через дві години малюк починає ходити і випиває до 5 літрів молока за добу.

    Дикі бактріани залишилися лише в Китаї, а також Монголії в пустелях Такла-Макан і Гобі. Причому їхня чисельність не перевищує 500 особин зрілого віку. Тому двогорбий верблюд – незмінний член міжнародної Червоної книги.