Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Чорний носоріг – непарнокопитний ссавець, який відноситься до сімейства носорогових. Це масивна і велика тварина. Довжина тіла носорога може досягати трьох метрів, а маса – двох тонн. На великій голові тварини розташовуються два роги. А ось колір шкіри цих звірів зовсім не чорний, він швидше сірий. Але через те що носороги люблять вивалятися у бруді, відтінок їхньої шкіри дійсно деколи походить на чорний. У цьому різновиді носорогів ріг нахилений вперед, в той час як у білих особин він росте виключно вгору.

    Ці тварини люблять суху землю, досить рідкі ліси, а також просторі відкриті степи і савани. Часом таких носорогів можна зустріти навіть у напівпустелі. Цей різновид буввиявлений ​​на сході Африки. Представники цього виду практично не вміють плавати. Чорні носороги дуже сильно прив’язуються до місця свого проживання, тому проживають на певній території все своє життя. Навіть надмірна посуха не змусить цю тварину мігрувати. Зате за останній час вчені з’ясували, що цей вид цілком може вести кочовий спосіб життя. Такі особини непогано бігають, а часом можуть розвинути швидкість до 48 км/год. Під час пересування носоріг більше довіряє своєму нюху, ніж слуху і зору, котрі розвинені у тварини слабо.

    Чорні носороги досить запальні, тому здатні атакувати будь-який предмет, який на їхній погляд видається небезпечним. Протягом дня звірі не сплять, приймаючи ванни з бруду, перебуваючи у пошуках води і їжі або просто прогулюючись. Ночами носороги сплять близько 9 годин, підтискаючи ноги і укладаючи голову на землю. Часом тварина лежить, витягнувши ноги на землю. Ці тварини люблять їсти молоде листя чагарників, котре ніжно і акуратно захоплюють за допомогою верхньої губи. Генетичні особливості виду полягають у тому, що вони можуть без зусиль і пошкоджень пережовувати колючки і жорсткі гілки. Серед ворогів чорних носорогів слід виділити левів і гієн, які полюють на дитинчат цих тварин. А ось із буйволами і зебрами носороги спокійно проживають по сусідству. Певну небезпеку для носорога на водопої може становити нільський крокодил.

    Тварини розмножуються незалежно від сезону. Чорні носороги не звикли утворювати пари, тому перебувають разом лише до зачаття малюка. Вагітність самки триває 16 місяців. Вага дитинчати становить не більше 35 кг. Такі малюки добре підготовлені до життя і починають ходити вже через пару хвилин після народження. Годування молоком триває до двох років. У природному середовищі чорні носороги здатні прожити близько 35 років. Ще на початку 19 століття чорні носороги жили на великих територіях в Центральній, Східній і Південній Африці. На жаль, ці красиві тварини не зуміли уникнути долі багатьох великих африканських тварин і стали жертвами браконьєрів. В даний час вид зберігся лише на території національних парків, але в цілому конфігурація місць проживання цих тварин не змінилася. Зараз чорний носоріг занесений до Міжнародної Червоної книги.