Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Звичайний борсук, що традиційно вважається єдиним представником роду, відноситься до сімейства куницевих. За останніми морфологічним і генетичним дослідженням рід був розділений на три різних види: європейський, азіатський і японський борсуки. За даними 2005 виділяється 8 підвидів європейського борсука: номінальний, критський, родоський, закавказький, дагестанський, іберійський, норвезький і ферганський.

    Борсук – тварина з потужним тілом, що звужується до морди, маленькою головою, короткою шиєю і маленьким хвостом. Очі і вуха маленькі. Ноги масивні, пальці закінчуються тупими довгими кігтями, пристосованими рити землю. Вага самців коливається від 7 – 13 кг навесні, до 24 кг в осінній період, а самок – від 6,6 до 13,9 кг. Довжина тіла 56 – 90 см, а довжина хвоста складає 11,5 – 20,2 см.

    У європейського підвиду добре розвинений сагітальний гребінь. М’яка шерсть, з досить щільним підшерстям, у верхній частині тіла забарвлена в сріблясто-сірі тони, а знизу – в буро-чорний. Голова чисто білого кольору з широкими чорними смугами, що тягнуться від носа до вух. Іноді смуги проходять вздовж шиї і зливаються з кольором верхньої частини тіла.

    Інші підвиди відрізняються менш розвиненим сагітальним гребенем і більш бурим (закавказький підвид) або брудно-сірим з жовтим (ферганський підвид) забарвленням.

    Азіатський борсук відрізняється світло-бежевим забарвленням (смуги також світлі) і більш дрібним розміром. Забарвлення японського борсука (найдрібнішого представника роду) – коричнево-буре, підшерсток сріблясто-сірий.

    Європейський борсук поширений на території більшої частини Європи і деяких країнах Близького Сходу. Азіатський борсук зустрічається від Волги до Південного Сибіру, в Середній Азії, Монголії, Китаї та на Корейському півострові. Японський борсук мешкає на території Хабаровського і Приморського краю, в Західному Сибіру, Японії (виняток – о. Хоккайдо), в Кореї і Північно-Східному Китаї.

    Європейські борсуки – соціальні тварини, що формують в середньому групи з 6 дорослих особин. Самці в шлюбний період охороняють територію групи, розмір якої варіюється від 30 до 150 га, але в цілому це толерантні один до одного тварини. Борсуки ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять в одній з нір на своїй території. Нори, в яких може жити кілька сімей борсуків, мають кілька входів, великі системи підземних ходів і кілька камер. Ці тварини постійно носять у нори свіжу підстилку і видаляють забруднений матеріал, а випорожнюються у вбиральнях, розташованих навколо їхньої території. Впадають у зимову сплячку.

    Основним джерелом харчування є дощові черв’яки. Харчується тварина також різноманітними великими комахами, в тому числі і осами, кроликами, полівками, землерийками, а також мертвими тваринами. Іноді їсть птахів, земноводних, рибу і равликів. Раціон європейських борсуків включає також більше 30 видів ягід і фруктів, жолуді, деякі хлібні злаки, бульби і гриби.

    Крім людей, дорослі борсуки не мають природних ворогів. Однак вовки, рисі і ведмеді можуть іноді полювати на молодих борсуків в місцях перетину їх ареалів проживання.

    Статева зрілість у самців звичайно настає до 12-15 місяців, але може варіюватися від 9 місяців до 2 років. Статевозрілість у самок зазвичай настає на 2-му році життя, хоча буває і в 9 місяців. Спарювання, можуть відбуватися в будь-який час року, пік спостерігається навесні, за межами цього періоду, зазвичай відбуваються у самок, які або не злучалися на початку року, або повільно дозріли. Борсуки зазвичай моногамні. Тривалість вагітності залежить від часу спарювання – імплантація запліднених яйцеклітин в стінку матки відбувається із затримкою від 2 до 9 місяців. Спарювання в грудні може призвести до негайної імплантації. Дитинчата зазвичай народжуються в середині січня – середині березня в підземних камерах, вистелених підстилкою. У виводку переважно народжується від 2 до 6 дитинчат, які відкривають очі до 42 дня, а в 2,5 місяці вже відлучаються від грудей.

    Цей вид віднесений до категорії мінімального ризику з урахуванням його широкого розповсюдження.