Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • На просторах східно-африканських саван можна зустріти бородавочника (ряд парнокопитні) із родини свиневі, якого багато хто вважає некрасивим. Але його маневреність, висока соціальна поведінка, пристосованість до умов зовнішнього середовища перевищують цей недолік повністю.

    У африканського бородавочника досить непривабливий зовнішній вигляд.

    Тварини мають витягнуте тіло, з високими ногами і тоненьким хвостом. Велика голова непропорційних форм із довгими білими іклами (до 60 см), які виступають із пащі. Це головна і сама грізна їхня зброя. Його морда виділяється трьома парами бородавок, котрі збільшуються по мірі росту тварини. По обидва боки голови розташовані очі, що створює тварині умови для хорошого огляду.

    В довжину кабан виростає більше 1,5 м, у висоту – 0,85 м у холці. Його вага складає 50-150 кг.

    Жорстка руда щетина покриває темно-сіру шкіру, а довге рідке волосся висять на шиї у вигляді гриви.

    Африканський континент – природне середовище проживання бородавочника. У Танзанії, на південь від Сахари, знаходиться велика частина їхньої популяції. Ця свиня не звикла жити у густих лісах і пустельній відкритій місцевості. Савани, наповнені сухими чагарниками – улюблене місце тварини.

    Бородавочника вважають всеїдною твариною, але найбільшу перевагу він віддає їжі рослинного походження. Переважно це плоди, кора дерев, низькорослі трави, зокрема їхні верхівки. Але також він не проходить повз падаль, дощових черв’яків, личинок пластинчатовусих жуків та інших комах. Викопуючи бульби і коріння, тварина використовує свою голову в якості важеля. Щоб поласувати травою, бородавочник, опускаючись на коліна, підгинає ноги.

    Його звички і спосіб життя в деякій мірі відрізняються від інших представників цієї родини. Перш за все, він облаштовує собі лігво, а інші парнокопитні не шукають собі постійне місце проживання. Також у нічний час ця тварина вважає за краще спати у норах або ущелинах, ховаючись від хижаків.

    Для африканського бородавочника не характерний безпричинний прояв агресії. Але це також, не боягузлива або боязка тварина. Він сміливо стане на захист власного будинку і потомства, і нападе, навіть коли противник перевищує його у габаритах. У природі відзначені випадки сутички бородавочників зі слонами і навіть з носорогами. У природному середовищі ця свиня ворогує із левами і леопардами, рідко з гієнами. Незважаючи на свою перевагу, ці тварини стараються нападати на молодих бородавочників, намагаючись не стикатися із дорослими кабанами.

    Також, приносять істотну шкоду поголів’ю молодих бородавочників орли і інші хижі птахи, при цьому часто дорослі особини не можуть запобігти їхнім нападам.

    Крім тварин і птахів бородавочники стають метою полювання людей заради здобуття м’яса.

    Шлюбний період у бородавочників не має конкретних термінів, це пов’язано із теплим кліматом, де проживають тварини. Вони ведуть себе досить миролюбно, криваві бійки або війни за увагу самки, між кабанами відсутні.

    Виникають сутички дуже рідко, і протікають практично без крові. Самці, зіткнувшись лобами, намагаються зрушити один одного в бік. Ікла між представниками однієї родини ніколи не застосовуються.

    Вагітність самки триває 6 місяців, а в результаті народжуються 1-3 дитинчат, які дуже схожі на домашніх поросят.

    Самка не знаходиться біля них цілодобово. Залишивши своїх дитинчат в норі, йде, і навідується до них 2 рази на день.

    Поросята, що підросли, самостійно залишають нору, гуляють і навчаються правилам поведінки у навколишньому світі разом із матір’ю. У віці одного року вони стають самостійними, але спільне проживання з матір’ю може тривати досить довго.

    Тварини не входять у список Червоної книги, як зникаючий вид. Але, на думку вчених, підвиду еритрейських бородавочників загрожує вимирання.

    Проте бородавочники і далі стають здобиччю багатьох мисливців, які стверджують, що ті шкодять на полях і плантаціях.