Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Бінтуронг є хижим ссавцем, найбільшим представником родини віверових. Харизматичне звірятко зовні схоже на велику кішку, звичками і поведінкою – на ведмежа, чим заслужило прізвисько “кішковедмідь”.

    У бінтуронга щільний, компактний тулуб до 80 см в довжину, короткі міцні лапи із 5 напіввтяжними кігтями, довгий пухнастий хвіст, іноді може дорівнювати довжині тулуба. На видовженій мордочці виділяються довгі білі вуса – орган дотику. Ніс вологий і завжди холодний, невеликі карі очі, маленькі круглі вушка з довгими пензликами на кінці. Шерсть у бінтуронга густа, довга і жорстка, особливо на хвості. Колір шерсті варіюється від темно-сірого до чорного з домішками білих або рудих волосків. Важать бінтуронги в середньому 10-15 кг, в окремих випадках вага доходить до 20 кг, самки бувають на 20 % важчі від самців. Тваринки можуть нявкати, вити, пищати, видавати пронизливі крики в разі небезпеки і кумедно “хихикати” у комфортних умовах. Тривалість життя в природі становить 15-17 років, в неволі бували випадки до 23 років.

    Ареал проживання бінтуронгів досить широкий. Найбільш поширені на Південному-Сході Азії, від Індонезійських островів і до північного заходу Індії. Мешкають в густих субтропічних і тропічних лісах.

    Харчування у бінтуронгів досить різноманітне і залежить від пори року, коли переважають певні фрукти або рослини. На відміну від інших віверових, основу складає рослинна їжа. Тварини люблять молоді пагони бамбуку і фрукти, особливо банани. Також харчуються комахами, невеликими звірками, гризунами, птахами і яйцями. Уміння бінтуронгів добре плавати і пірнати дозволяє харчуватися рибою.

    Бінтуронги активні вночі, акуратно рухаючись по деревах у пошуках їжі. Вдень сплять на гілках дерева, ховаючись від жаркого сонця. Вони відмінні альпіністи, дуже спритно лазять по деревах, але через порівняно великі розміри не можуть перестрибувати з дерева на дерево, і змушені щоразу спускатися і підніматися. Бінтуронги – єдині із ссавців Старого Світу, котрі можуть хапати предмети своїм хвостом. Ступні задніх лап розташовані так, що при спусканні вони повертаються і додатково чіпляються за стовбур дерева, забезпечуючи надійний спуск. Хоча бінтуронги одиночні тварини, деякі з них живуть групами, куди входить домінуюча самка, самець і їхнє потомство. Під час руху по дереву, бінтуронг мітить листя рідиною з анальних залоз із специфічним запахом. Маленькі звірята досить вразливі і полохливі. У разі небезпеки або переляку вони мимоволі розпилюють рідину, як скунси.

    Головним ворогом бінтуронга є людина. Раніше місцеві жителі полювали на тварин заради м’яса, зараз бінтуронгів використовують в китайській медицині.

    Шлюбний період частіше за все настає на початку весни, хоча чітких періодів спаровування у бінтуронгів немає. За рік може бути 1-2 виводки. На відміну від більшості віверових, після спарювання самка залишає самця для спільного виховання потомства. Для пологів самка спускається з дерева і знаходить захищене затишне місце в густій траві або в дуплі дерева. В результаті тримісячної вагітності народжуються 1-3 малюка, сліпих і повністю залежних від матері, розміром з людський кулак. Запах малюків такий же, як і запах рідини, що розпилюється на листя при пересуванні. До двох місяців вони харчуються молоком, до року досягають розміру дорослої особини. Статевозрілою самка стає в 2,5 року, самець на 2 місяці раніше. Здатність народжувати зберігається до 15 років.

    Для повноцінного життя бінтуронгам необхідні густі джунглі, а посягання людини на місця проживання тварин, позбавляє їх природного середовища існування. Пасивність, м’який характер і забавний вигляд сприяють одомашненню тварини. Вони стали ходовим екзотичним товаром, що поставляється браконьєрами приватним особам і зоопаркам. Вирубка лісів, полювання і торгівля тваринами за останню третину століття привели до зменшення чисельності бінтуронгів на 30 %.