Дика природа

Сайт про красу природи

  • English
  • Русский
  • Українська
  • Можливо ви знаєте про існування рідкісного білого носорога. Мало кому вдається побачити його у реальному житті. Адже тварина має багато відмінних рис, які виділяють її у дикій природі. Вчені з усього світу намагаються вивчити цього звіра детальніше.

    Як виглядає білий носоріг?

    У висоту тварини доростають до 185 см. Ця особливість робить їх одними із найбільших сухопутних тварин у світі. Самець важить від 2 до 3 тонн, а от вага самок практично в 2 рази менша – до 1 тонни. У істот майже немає шерстяного покриву, але він і не потрібен в місцях їхнього існування. Довжина переднього рогу, білого носорога, дорівнює 60 см, хоча у окремих особин досягає 150 см.

    Тварина відрізняється широкою мордою з плоскою верхньою губою в 20 см. Такі губи необхідні, щоб вміло зривати їжу. Якщо порівнювати білого носорога із чорним, то у останнього більш виражений лоб, але менш помітний плечовий горб.

    Білий носоріг названий так через колір покриву. Але відтінок може бути світло-сірим, і навіть жовтуватим.

    Місця проживання. Де зустріти істот?

    Тварини мешкають на відкритих рівнинних місцевостях. Для них важлива наявність не тільки достатньої кількості їжі (наприклад, низькорослої трави), а й присутність поблизу водойм. Улюблені місця проживання – трав’янисті галявини в лісах і саванах. У найспекотніші години істоти люблять відпочивати у тіні, щоб уникнути перегріву тіла.

    Харчування

    Білий носоріг їсть траву. Завдяки приземистій статурі, а також рухомій широкій губі він здатний за 2-3 години пережувати кілька кілограм рослинної їжі.

    Звички білих носорогів

    Є пару цікавих звичок, які відрізняють білих носорогів від інших тварин.

    Носоріг любить приймати грязьові ванни. Тільки за допомогою них він може не тільки охолодити себе, але, також впоратися із надокучливими комахами і паразитами.

    Істоти намагаються триматися одних і тих же місць проживання. Вони справжнісінькі “домосіди”. Навіть довга посуха і наявність інших копитних тварин не здатні “вигнати” їх із звичних місць. Слони йдуть з пасовищ, на яких не залишається ні краплі вологи, а носороги залишаються вірні “дому”.

    Джерела небезпеки

    Як і для інших тварин, найбільшу небезпеку для білого носорога представляють люди. Браконьєрів цікавлять роги, кістки, шкіра. У природі у білого носорога майже немає ворогів. Хто ризикне боротися з потужною твариною? Та й представники виду рідко проявляють агресію. Єдині, хто йому набридають це ґедзі, п’явки і комарі.

    Розмноження

    Період розмноження спостерігається цілий рік. Пікова активність припадає на літо і осінь. Самець починає шукати собі відповідну самку, за якою він буде безупинно доглядати. Він також буде охороняти “кохану”.

    Цікаво поглянути на шлюбні ігри носорогів. Тварини бігають один за одним, періодично б’ються рогами, а також видають специфічні звуки. Пари залишаються разом приблизно 20 днів після спарювання. Потім самка вирішує покинути територію проживання самця. Виношування малюка триває 16 місяців. Новонароджений важить приблизно 50 кг. Мати більше року годує дитя молоком.

    Захист білих носорогів і сучасні проблеми

    Пару століть назад білий носоріг зустрічався майже по всій Африці. Його можна було відшукати і на південному заході Судану, і в Мозамбіку, і в Намібії. Але через варварське ставлення до цих ссавців з боку людей, вид мало не вимер. Стадна тварина рідко проявляє агресію до інших істот зі світу фауни (та й для людини вона не становить небезпеки).

    Сьогодні білого носорога можна зустріти лише на території національних парків і заповідників. В останні роки ситуацію вдалося виправити завдяки захисникам природи. Кількість особин зросла. З’явилася можливість полювання на тварин. Вартість однієї “вилазки” вимірюється сотнями тисяч доларів. На полювання отримують ліцензію.

    Ще одна проблема для популяції білих носорогів – втрата середовища проживання через переведення територій під сільське господарство.

    Білий носоріг – тварина, яка знаходиться під захистом і мешкає на території національних парків